Göte Lindgren i Uppsala vill ha svar av Rovdjursföreningen. Foto: Gettyimages

Debatt: ”På vilket sätt är vargen viktig”, Rovdjursföreningen?

"På vilket sätt är vargen en viktig del av vår natur?" Det undrar Göte Lindgren i Uppsala och riktar den frågan och en rad andra frågor till Svenska Rovdjursföreningen.

Jaktjournalen har refererat Svenska Rovdjursföreningens remissyttrande om nya jakttider. Föreningens inställning har fått Göte Lindgren att reagera och nu ställer han frågor till Rovdjursföreningens ordförande, Per Axell: På vilket sätt är vargen en viktig del av vår natur? Menar du att de som har jakt som sitt stora intresse och de som försörjer sig på djurskötsel skall ge upp sina verksamheter därför att ni och andra som inte berörs anser att vargen är viktigare än människors rätt att bestämma hur de vill leva?

Väntar på svar

Du har i tidigare inlägg hävdat att vargmotståndet till stor del beror på ”vidskepelse och vargens kulturella ok”. Du har också förkunnat att du vet att rovdjursavvisande stängsel löser problemet med varg och tamdjur och att ”Rovdjursföreningens medlemmar bygger sådana stängsel helt ideellt åt de djurägare som så önskar”. Men för att kompensera djurägarna för de kostnader och merarbete ni orsakar då ni hindrar varje försök att minska vargproblemen, måste ni klara av att bygga, bekosta och underhålla hundratals mil med stängsel som inte bara hindrar vargen att ta sig igenom utan också hindrar att varg utanför stängslet vållar panik bland tamdjuren. Jag har tidigare bett dig förklara hur det skall gå till och väntar fortfarande på svar. Har ni gjort någon konsekvensanalys? Vad blir följden om staten sätter ekonomisk press på djurägare som råkar ut för rovdjursattacker för att de ”med piska och morot skall förmås att ändra driftsformer så att det finns plats även för de vilda djuren”? Tala om hur du menar att driftsformerna skall ändras.

Värdet på viltköttet?

Vad har ni räknat med för värde på det viltkött som blir vargmat? Hur påverkar era förslag möjligheterna till ökad självförsörjning? Hur skall det öppna landskapet bevaras om ni misslyckas med att bygga stängsel som garanterat skyddar tamdjuren mot vargangrepp? Har ni undersökt möjligheterna till alternativa försörjningar för djurägare som tvingas lägga ner verksamheten? Vad skall de till exempel göra för att få del av de mer än 30 miljarder som ni hävdar att svensk naturturism kan ge i exportintäkter per år? Hur mycket vet ni om vad som händer i ett vargrevir? Är ert sätt att spåra varg i Järlåsa – enligt tidningsrapporten letade ni vargskit – er enda metod att studera följderna av en vargetablering?

Verkliga följderna ointressanta?

Ansåg ni det ointressant att ta reda på de verkliga följderna? När ni ändå var i närheten, kunde ni till exempel ha talat med ägarna till de får som nyligen dödats vid flera angrepp av Siggeforavargarna. Då kunde ni ha fått veta hur det känns att samla ihop sina döda och skadade djur. Du har i tidigare inlägg påstått att vargen inte påverkar jakten, att vargen är den enda predatorn som kan påverka vildsvinspopulationen och att ”vi har ett riksdagsbeslut på att vi ska ha minst 300 vargar i Sverige”. Sådana påståenden är inte bra för föreningens trovärdighet. Du har framhållit att vår tillvaro förändras och att det gäller att anpassa sig till den nya situationen. Förklara varför en del människor måste anpassa sig, ändra sina levnadsvanor och i vissa fall ge upp sin försörjning därför att ni och andra som vägrar se problemen, anser att vargen är viktigare än människors rätt att leva och försörja sig som de själva vill.

Göte Lindgren,

Uppsala