Debatt: ”I rovdjurens spår är ett debattinlägg – ingen naturdokumentär”

Debattören anser att SVT:s varumärke skadas av I rovdjurens spår. Han anser att det i stora delar är ett debattinlägg maskerat till naturdokumentär.

Debattören gillar inte SVT:s program I rovdjurens spår. Foto: Gettyimages

Kanske hade TV-serien I rovdjurens spår kunnat få ett hyfsat eftermäle om den hade slutat med skildringen från Svalbard.

Kanske hade många tittare översett med alla okänsliga och verklighetsfrämmande kommentarer som programledaren strött omkring sig i tidigare program. Men i stället för att klargöra att han där, till skillnad mot i de flesta tidigare programmen, rörde sig i en miljö där rovdjuren kan leva naturligt ägnade han avslutningen av programmet åt att ge tilltron till SVT:s objektivitet en rejäl snyting.

Om jag fattade rätt hade han tyckt sig se att allt flera människor insett att det i naturen är nödvändigt med en toppredator för att systemet ska fungera och att vargen ska ha den rollen även i kulturlandskapet. Men han brydde sig inte om att reda ut vilka följderna skulle bli.

Ger inte hela bilden

Ett program om rovdjur i Sverige ger en falsk bild av verkligheten om man inte berättar om jägare som fått sin hund dödad eller om djurägare som gett upp efter att en eller flera gånger ha fått samla ihop vargdödad boskap.

Programledarens fråga i ett avsnitt var avslöjande. Han undrade varför det inte kunde få finnas varg i ett stort område som var ödemark. Han hade utan svårighet hittat många som kunnat berätta att ödemarken – i varje fall hittills – haft stor ekonomisk betydelse i form av jaktbart vilt eller som ren rekreation.

Dessutom stannar vargarna i ödemarken bara så länge det finns mat där. När det är slut med de vilda bytesdjuren står tamdjuren på tur eftersom vargen skaffar den mat den behöver på enklast möjliga sätt.

Naturdokumentär eller debattinlägg?

Vargen sprider oro och människor tvekar att ge sig ut i skogen. Föräldrar i vargbältet vågar inte låta sina barn vänta ensamma på skolbussen. Och många dokumenterade tragedier visar att oron är välgrundad.

Det är högst osannolikt att Anders Lundin lyckats göra en hel serie program om rovdjur utan att ha hört talas om de problem som vargen orsakar på den svenska landsbygden.

Kanske är han, liksom en av cheferna på Kolmården, orolig för att vargens varumärke skadas om djurets egenskaper blev kända.

Säkert är att SVT:s varumärke skadas när man sänder en naturdokumentär som till stora delar är ett debattinlägg.

Göte Lindgren
Uppsala

LÄS MER: Krönika: TV:s I rovdjurens spår – riktig göggelmögga

Var med i debatten!

Gör din röst hörd och nå Jaktjournalens 100.000 läsare. Skicka din insändare till redaktionen@jaktjournalen.se

AKTUELLT

Krönika: Klent gensvar – vem hade förväntat sig nåt annat!

För tio år sedan skapade den lokala jaktvårdskretsen där jag bor en jourgrupp, vars avsikt var att stå till tjänst när lantbrukare fick problem med vildsvinsskador. Ett antal jägare, mig själv inkluderad ”utbildades” i Skåne och kom hem med höga förhoppningar om att detta skulle bli bra.

Nytt fall av CWD på älg upptäckt

Ytterligare en älg med CWD-smittan har upptäckts i Norrbotten, rapporterar länsstyrelsen. Det rör sig om en äldre älgko som avlivats sedan den uppträdde misstänksamt.

Annonser