Där finns flest kvinnor inom älgförvaltningen

Kungsbacka (JJ) Andelen kvinnor som jagar ökar men än är det långt fler män som engagerar sig jaktligt. Kronobergs län jobbar dock extra för att öka jämställdheten inom älgförvaltningen och enligt en ny undersökning lyckas de bättre än andra län.

I en ny undersökning står det nu klart att Kronobergs län har de mest jämställda älgförvaltningsgrupperna i hela landet. Undersökningen visar att andelen kvinnor i Kronobergs älgförvaltningsgrupper är mer än dubbelt så hög jämfört med de län som placerar sig på andraplats, skriver länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

– Det är viktigt att samhällets trender även återspeglas i älgförvaltningsgrupperna, därför har Länsstyrelsen Kronoberg arbetat aktivt med att få till en mer jämställd könsfördelning bland gruppernas ledamöter. Vi har en bit kvar till vårt mål men vår ambition ledde till att vi nu har flest förordnade kvinnor av alla Sveriges län, säger Karin Kanterud, vilthandläggare Länsstyrelsen Kronoberg.

Nästa förordnandeperioder kommer Länsstyrelsen Kronoberg jobba aktivt med att ytterligare öka antalet kvinnor i länets älgförvaltningsgrupper. Länsstyrelsens målsättning är att minst en jägare och markägare i varje förvaltningsgrupp ska vara kvinna.

AKTUELLT

Hundstopp vid björnåtel ska skydda honor med ungar

Stockholm (JJ) Nu kommer en ny förklaring till varför det är förbjudet för björnhundar att ta upp spår vid åtel. Regeln ska skydda honor med ungar, säger Per Risberg, handläggare på Naturvårdsverket, i Jaktjournalens webbradio.

Unika filmsekvenser från björnskällning

Sveg (JJ) Benny Busk tog i fjol höst över den då drygt fyraåriga jämthundshanen Bamse. Då hade hunden aldrig tidigare skällt björn. Bennys första släpp med Bamse visade dock att hunden hade en dold talang. Nu i helgen lyckades Benny också filma ståndskallsarbete på björn med sin drönare.

Misstänks ha skadskjutit ko

Vimmerby (JJ) En ko hittades på lördagen så svårt skottskadad att hon fick avlivas. En jägare är misstänkt för att ha skjutit på kon.

Annonser