Dalavildsvin bar på trikiner

Dalarna (JJ) Vildsvinspopulationen ökar i Dalarna och i takt med detta ökar också risken för parasiten trikiner. Nyligen fann Statens Veterinärmedicinska det första smittade vildsvinet i länet.

Arkivfoto: Per Jonson

Det är första gången Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA) finner trikiner hos ett vildsvin från Dalarna och trikinfyndet är även årets första i hela landet. Tidigare har trikiner påvisats hos två björnar och hos andra vilda djur som rödräv och varg.  Trikinsmittat kött kan infektera människor som äter det. Därför är det enligt SVA mycket viktigt att trikintesta kött från vildsvin och björn som ska användas som livsmedel.

Det är inte lag på att trikintesta vildsvin som inte ska säljas vidare men SVA anser att man bör skicka in ett prov oavsett.

– Det är väldigt ovanligt med smittade vildsvin, men vi rekommenderar ändå att man tar prov, även om man ska äta köttet själv, råder parasitolog och veterinär Eva Osterman Lind, SVA.

Varje år påvisas trikiner hos en handfull (ett till sex) vildsvin från södra och mellersta Sverige. Under förra året skickades ca 90 000 vildsvinsprover till olika trikinlaboratorier i Sverige. Detta är en rejäl ökning jämfört med året innan då ungefär 70 000 prover analyserades, en ökning med nästan en tredjedel, skriver SVA på sin hemsida.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

122.000 nya jaktkort på väg

Det var 122.000 jaktkort som blev feltryckta och ännu dröjer det några veckor innan de nya jaktkorten är utskickade. – Det går att ladda ned jaktkortet elektroniskt på Naturvårdsverkets webbsida, säger tjänstemannen Maria Tirike.

Vargbajs med fårull – tredje beviset mot ung vargtik

Den unga vargtiken från Tönsenreviret i Gävleborg kan på goda grunder misstänkas ha specialiserat sig på att attackera får. Hon är knuten till två attacker genom DNA från salivprov och starkt misstänkt för ytterligare en attack sedan en bajskorv full med fårull påträffats.
ANNONS ▼