Dalavildsvin bar på trikiner

Dalarna (JJ) Vildsvinspopulationen ökar i Dalarna och i takt med detta ökar också risken för parasiten trikiner. Nyligen fann Statens Veterinärmedicinska det första smittade vildsvinet i länet.

Arkivfoto: Per Jonson

Det är första gången Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA) finner trikiner hos ett vildsvin från Dalarna och trikinfyndet är även årets första i hela landet. Tidigare har trikiner påvisats hos två björnar och hos andra vilda djur som rödräv och varg.  Trikinsmittat kött kan infektera människor som äter det. Därför är det enligt SVA mycket viktigt att trikintesta kött från vildsvin och björn som ska användas som livsmedel.

Det är inte lag på att trikintesta vildsvin som inte ska säljas vidare men SVA anser att man bör skicka in ett prov oavsett.

– Det är väldigt ovanligt med smittade vildsvin, men vi rekommenderar ändå att man tar prov, även om man ska äta köttet själv, råder parasitolog och veterinär Eva Osterman Lind, SVA.

Varje år påvisas trikiner hos en handfull (ett till sex) vildsvin från södra och mellersta Sverige. Under förra året skickades ca 90 000 vildsvinsprover till olika trikinlaboratorier i Sverige. Detta är en rejäl ökning jämfört med året innan då ungefär 70 000 prover analyserades, en ökning med nästan en tredjedel, skriver SVA på sin hemsida.

AKTUELLT

Kommun och polis oense om hotfull varg

Finland (JJ) Kommunstyrelsen i Vörå och polisen har kommit ihop sig om en närgången och hotfull varg. Polisen beslöt att den inte skulle avlivas och nu har kommunen JO-anmält polisen.

Ingrid 79 år fällde 20-taggare

Strömsund (JJ) Att åldern inte har någon betydelse är Ingrid Ludwig, 79 år, ett levande bevis på. I går fällde hon en riktig drömtjur på 20-taggar i Lillvikens Jaktlag, i norra Jämtland.

Det är den vikbara Tikkan polisen vill stoppa

Umeå (JJ) Andra vapen kan enkelt plockas isär och blir då kortare än Tikka T3 TAC A1. Men det är bössan med den vikbara kolven polisen vill stoppa. Nu ska saken upp i Kammarrätten och hittills har tvisten om Tobias Lindgrens licens kostat honom 74 000 kronor.

Annonser