Dags för Stövarjaktens dag

Kungsbacka (JJ) Under lördagen bjuder Svenska stövarklubben in till Stövarjaktens dag i lokalklubbarna runt om i landet. – Vi är inne i en generationsväxling där vi får in många nya medlemmar, framförallt på rovdjurssidan, säger Gunnar Pettersson, styrelseledamot i Svenska Stövarklubben.

Gunnar Pettersson ser ett ökande intresse för stövarjakt. Foto: Ted Karlsson och privat

Föreningen upplevde stark motvind under 1990-talet och fram till 2010. Antalet registrerade valpar halverades två gånger om.

Men sedan bromsades nedgången upp och nu ligger antalet registrerade stövarvalpar i Sverige stadigt kring 900.

För att locka nya stövarjägare arrangerar klubben sedan sju år tillbaka Stövarjaktens dag första helgen i december.

– Det är som vilken vanlig jaktdag som helst. Vi tar med oss människor som vill vara med och jaga hare eller räv och förklarar olika begrepp och visar hur jakten går till, berättar Gunnar Pettersson.

Mellan 100 och 130 personer brukar följa med ut i skogarna under Stövarjaktens dag.

Både nya och vana jägare

– Det är naturligtvis många nya jägare som nyss tagit jägarexampen. Men det kommer också vana jägare, sådana som kanske bara sysslat med exempelvis älgjakt tidigare. Vi märker också att andelen kvinnor blir fler, säger Gunnar Pettersson.

Han upplever att trenden nu är fler medlemmar i Svenska stövarklubben.

– Många unga intresserar sig för att jaga rovdjur och då lockas de av stövarjakt på räv, säger Gunnar Pettersson.

Om du är intresserad av att vara med och se hur stövarjakt går till, går du in på Stövarklubbens hemsida och klickar dig vidare till den lokalavdelning som finns nära dig.

– Det finns listor på kontaktpersoner som man kan anmäla sig till, säger Gunnar Pettersson.

Haren kommer

Under intervjun hettar det plötsligt till. Gunnars hamiltontik, Kärnträffens Fanny, driver för fullt och rätt vad det är kommer haren skuttande.

– Det var en skogshare som kom in på bara 40 meters avstånd. Vi har haft ett växande bestånd av skogsharar på markerna där jag jagar på småländska höglandet. Idag tror jag att faktist att vi har bara skogshare här, berättar Gunnar Pettersson.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Åt trafikdödad kviga – Åtalas för jaktbrott

Efter att ha kört på en kviga rensade den 50-årige föraren och hans kamrater den från vom och glassplitter, och delade på köttet. Men de hade inte jakträtt på platsen och nu åtalas de för jaktbrott, skriver Värmlands Folkblad.

Hårkorset: Kom i form med HI-metoden!

Direkt efter tolvslaget fattas tusentals mer eller mindre välgrundade beslut att börja ”ett nytt liv”. Det finns många metoder att gå ner i vikt och komma i form. Den som vill börja det nya året, som det gamla slutade, kan välja champagnemetoden, medan personer lagda år vegohållet kanske finner ett alternativ i bananmetoden. Rovdjursmetoden påstås vara perfekt för den urbane jägaren. Men Jaktjournalens skribent Kjell Brännström vill slå ett slag för HI-metoden.

Laga till en smarrig hare i ugnen

Hare är ett underskattat matvilt. Prova att tillaga haren i ugnen. Du behöver: 1 hare 5 msk olivolja 1 l vatten 2 vitlökar ½ kg tomater Rosmarin och timjan efter smak salt och peppar eventuellt lite viltfond   Gör så här: •   Lägg alla bitar först 1 dygn i mjölk eller filmjölk om du vill
ANNONS ▼

Annonser