Jaktnyheter

Dags för Stövarjaktens dag

Gunnar Pettersson ser ett ökande intresse för stövarjakt. Foto: Ted Karlsson och privat
Kungsbacka (JJ) Under lördagen bjuder Svenska stövarklubben in till Stövarjaktens dag i lokalklubbarna runt om i landet. – Vi är inne i en generationsväxling där vi får in många nya medlemmar, framförallt på rovdjurssidan, säger Gunnar Pettersson, styrelseledamot i Svenska Stövarklubben.
Föreningen upplevde stark motvind under 1990-talet och fram till 2010. Antalet registrerade valpar halverades två gånger om. Men sedan bromsades nedgången upp och nu ligger antalet registrerade stövarvalpar i Sverige stadigt kring 900. För att locka nya stövarjägare arrangerar klubben sedan sju år tillbaka Stövarjaktens dag första helgen i december. – Det är som vilken vanlig jaktdag som helst. Vi tar med oss människor som vill vara med och jaga hare eller räv och förklarar olika begrepp och visar hur jakten går till, berättar Gunnar Pettersson. Mellan 100 och 130 personer brukar följa med ut i skogarna under Stövarjaktens dag.

Både nya och vana jägare

– Det är naturligtvis många nya jägare som nyss tagit jägarexampen. Men det kommer också vana jägare, sådana som kanske bara sysslat med exempelvis älgjakt tidigare. Vi märker också att andelen kvinnor blir fler, säger Gunnar Pettersson. Han upplever att trenden nu är fler medlemmar i Svenska stövarklubben. – Många unga intresserar sig för att jaga rovdjur och då lockas de av stövarjakt på räv, säger Gunnar Pettersson. Om du är intresserad av att vara med och se hur stövarjakt går till, går du in på Stövarklubbens hemsida och klickar dig vidare till den lokalavdelning som finns nära dig. – Det finns listor på kontaktpersoner som man kan anmäla sig till, säger Gunnar Pettersson.

Haren kommer

Under intervjun hettar det plötsligt till. Gunnars hamiltontik, Kärnträffens Fanny, driver för fullt och rätt vad det är kommer haren skuttande. – Det var en skogshare som kom in på bara 40 meters avstånd. Vi har haft ett växande bestånd av skogsharar på markerna där jag jagar på småländska höglandet. Idag tror jag att faktist att vi har bara skogshare här, berättar Gunnar Pettersson.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21