Dags att ta svinpesten på allvar

Den afrikanska svinpesten sprider sig i Europa och allt fler svenska forskare höjer ett varningens finger för risken att få in pesten i Sverige. I nuläget har svinpesten slagit ut stora delar av vildsvinsstammen i Baltikum och nyligen upptäcktes även smittan i norra Polen.

Foto: Per Jonson

I Danmark mobiliserar man nu för fullt med olika åtgärder för att undvika att drabbas av smittan. Skulle smittan komma in i landet skulle det bli en katastrof för dansk grisproduktion. Därför har Danmarks miljö- och livsmedelsminister i samråd med Danska Jägareförbundet utarbetat en plan för att utrota alla vildsvin i landet.

Flera smittovägar

Även i Sverige har risknivån för svinpest höjts till nivå tre på en sexgradig skala. Till skillnad från Danmark har vi inga landgränser mot ett smittat land. Men SVA höjer en varningens finger för att jägare eller andra tar med sig smittat kött eller utrustning som varit i kontakt med sjuka vildsvin.

Den afrikanska svinpesten kan sprida sig via direktkontakt mellan djur, eller via människor som indirekt överföring.

Den största smittrisken för de nordiska länderna är att jägare som varit på jakt i de smittade områdena får med sig sjukdomen hem. Kanske via kängor, knivar eller mat.

Viruset kan överleva i kylt och fryst kött under flera år. Detsamma gäller för saltade och rökta matvaror och idag finns inget fungerande vaccin.

Allvarligt hot

Svinpesten är med andra ord ett mycket allvarligt hot mot både vildsvin och tamsvin. Det beräknas nu efter föryngringen att stammen uppgår till cirka 250 000 vildsvin i Sverige. En enorm jaktlig resurs, om än omdiskuterad, men också ett hot mot den svenska tamgrisproduktionen.

Före jul gjorde vi på Jaktjournalen en rundringning till jaktresearrangörer som säljer jaktresor till riskområden. Och nästan ingen informerar om risken för smittspridning.

Detta är självklart något som omgående måste åtgärdas och du som jaktresekund bör också ställa krav på arrangören.

Även om inga kända fall är gjorda i det område du ska jaga i är det viktigt att känna till risken och gör allt för att undvika smittspridningen.

Obehandlade troféer

Det finns ett par grundläggande råd för att undvika smittspridning när du varit på jakt. Rengör kläder, skor och annan utrustning. Du kan också placera all utrustning i en bastu med en temperatur på över 60 grader i minst 30 minuter.

Har du haft med hund ska den badas, dessutom ska pejlhalsband och västar tvättas ordentligt.

Ta absolut inte med dig obehandlade troféer eller kött hem.

Dessutom ska du inte besöka någon foderplats eller åtel för vildsvin de första 48 timmarna sedan du kommit hem. Och besök absolut inte någon tamgrisbesättning.

Tack för att Ni tog Er tid.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Kennelklubben kopplar samman veterinärkoncern med försäkringsbolag

Stiftelsen djursjukhus i Stor-Stockholm har de senaste åtta åren tjänat en halv miljard på djursjukvård. Under samma tid har försäkringsbolaget Agria gjort ett tekniskt resultat på djurförsäkringar på 1,8 miljarder. I båda styrelserummen sitter Svenska Kennelklubben som ändå menar att de företräder hundar och hundägare.

Försäkringsbolagen tjänar idag mer på djurägarna

De senaste tio åren har kostnaderna för hundägarnas försäkringspremier ökat markant. Försäkringsbolagen skyller på veterinärerna men oavsett ökade veterinärkostnader är försäkringsbolagens marginal densamma – eller till och med större.

Flydde från björn i vild panik

Midsommarfirandets inledande friskvårdsprojekt slutade i dödsångest. Stina Sundström och sju mindre barn sprang på en björn utför Enviken och flydde för livet.

Vinn tre dagars jakt i Ströms Vattudal

Drömmer du om att få uppleva älgjakt när den är som bäst. Tveka då inte att anmäla dig till Jaktjournalens Vinnarjakt i Ströms Vattudal, Jämtland, i slutet av september. Vi lottar ut fem platser till våra prenumeranter.
ANNONS ▼

Annonser