Chef på Länsstyrelsen menar kortfilm om järv uppmanar till tjuvjakt

Kortfilmen Gierhkie-Järven har fått naturvårdsdirektören Björn Jonsson på Länsstyrelsen i Västerbotten att kritisera filmmakaren Nils-Erik Dahlberg för att uppmana till illegal rovdjursjakt.

Naturvårdsdirektören på länsstyrelsen i Västerbotten provoceras av kortfilmens innehåll. Foto: Stillbild från filmen Gierhkie - Järven

Det är tidningen Lokaltidningen som skriver om händelsen. I början av maj hade filmaren och skådespelaren från Tärnaby, Nils-Erik Dahlberg premiär för sin kortfilm Giehrkie – Järven.

Filmen gör ett nedslag hos en renskötarfamilj under vårvintern. Far och dotter befinner sig bland sina renar. Dottern upptäcker en järvdödad ren och filmen avslutas med att ett skott hörs. Därefter filmas en tomhylsa.

Reagerar starkt

Naturvårdsdirektör Björn Jonsson på Länsstyrelsen i Västerbottens län har reagerat starkt på filmen som han menar uppmanar till jaktbrott. Filmen har fått stöd av både Storumans kommun samt Sametinget, skriver Lokaltidningen.

– Filmen är provocerande och har ett budskap som går emot vårt arbete med att bevara hotade arter och förhindra tjuvjakt. Vi har inte gjort någon polisanmälan men efter att ha pratat med polisen fick jag besked om att de övervägde att göra en intern anmälan, säger Björn Jonsson till Lokaltidningen.

Vill väcka debatt

Filmskaparen Nils-Erik Dahlgren ställer sig frågande till Naturvårdsdirektörens utspel.

–  Syftet med filmen var att väcka debatt kring rovdjursfrågorna. Men jag hade aldrig trott att en hög chef inom länsstyrelsen skulle anse att filmen uppmuntrar till jaktbrott och överväga att polisanmäla mig, säger han till Lokaltidningen.

Enligt Lokaltidningen som varit i kontakt med polisen finns för närvarande ingen pågående utredning.

 

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Ännu en vargattack mot får i södra Sverige

I helgen inträffade ytterligare en attack mot en fårbesättning i södra Sverige. Länsstyrelsepersonal misstänker att det även denna gång är den fårdräpande tiken från Tönsenreviret i Gävleborg som varit framme.

Big Game läggs ned

Jaktmagasinet Big Game läggs ned. Eventuellt kommer tidningen att återuppstå i framtiden, men nu inriktar sig ägarna på att betala tillbaka pengar till dem som löst prenumerationer men inte fått några tidningar.

Björn som skadsköts i Värmland inte påträffad

Den björn som skadsköts under björnjakten i Värmland har fortfarande inte påträffats. –Jägare släppte släppte hundar på en björn, men den hade då alla fyra hörntänder i behåll, säger Per Larsson på länsstyrelsen.

Sista chansen idag att anmäla sig till Jaga med JJ

Nu är det sista chansen att anmäla sig till utlottningen i Jaga med JJ. Fram till klockan 23 ikväll, den 18 september har du chansen att bli med på gåsjakt i Skåne, drevjakt på rådjur och dovhjort i Trollhättan eller vildsvinsjakt i Göteborg.
ANNONS ▼