Bygg ditt eget stålmål och träna med skjutpinnar, på knä, stående och alla möjliga sätt. Foto: Marcus Olsson

Bygg ditt eget stålmål

Att skjuta mot stålmål ger direkt respons på om du träffar eller bommar. Det är lättsamt att göra justeringar i tekniken och ge det ett till försök. Men det finns en del småsaker att tänka på för att göra övningskyttet säkert och så att det följer Säkerhetsbestämmelserna för civilt skytte (SäkB). Här är fem tips för ett roligare och effektivare övningsskytte.

"}}

1. Kolla tillstånd

Först är det bra att kolla upp med din skytteklubb om det är okej att skjuta mot stålmål. Ingen ombesiktning krävs om banan är godkänd och skyttet följer säkB, men det kan behövas skrivas om i skjutbaneinstruktionen och detta görs enkelt genom att samtala med klubbens ordförande.

Dags att sätta igång. Foto: Marcus Olsson

Står det inte specifikt vilka mål och skjutformer som är tillåtna så behövs det inte skrivas in, utan går in under det normala skyttet förutsatt att det följer säkerhetsbestämmelserna. Läs SäkB om du är osäker, den finns på nätet. Sök på SäkB 2015. Denna skrift uppdateras ungefär vart femte år så en ny kan komma med mindre justeringar inom kort.

2. Snickra splitterskydd

Splitterskyddet ska vara rejält. Foto: Marcus Olsson

Splitter från en kula som träffar en plåt kan färdas upp till 50 meter i sidled och river gärna sönder mjuka material och trä på vägen dit, det är därför viktigt att man bygger ett splitterskydd som omsluter plåten för att skydda mot otrevliga rikoschetter och kulsplitter som kan skada omgivningen.

Virket för omslutningen ska vara minst 25 millimeter tjockt eller motsvarande, men tjockare är enbart bättre i detta fall, gärna 45 millimeter.

Själv väljer jag ofta att besöka den lokala brädgården och fråga efter virket man lägger mellan plankorna i travarna, det är utmärkt för ändamålet och oftast helt gratis vilket är en fördel då det slits friskt av allt splitter.

Plåten ska sedan placeras minst tio centimeter från framkant. Plåten ska också ha minst 20 centimeter av splitterskyddet bakom sig, men här kan man gärna krydda lite. Det viktiga är att man kollar så att ingen elak kantträff kan studsa iväg och inte ta i skyddet eller vallen.

Slitaget kan vara kraftigt och när man skjutit ett par skott så ser man var 90 procent av slitaget kommer att vara, där kan man sätta upp ”offervirke” som man byter ut allt eftersom.

Skyddet placeras sedan enligt bilden lite lätt intryckt i vallen. Rejält kulfång är enormt viktigt för allt skytte.

3. Stålkvalité

Allt som oftast ser man bilder på stekpannor, grytlock och annat icke passande målmaterial beskjutas och detta kan vara direkt farligt och är väldigt olämpligt.

För skytte på 100–200 meter ska målet vara av Hardox 450-kvalitet med tjocklek 10–12 millimeter eller Hardox 500 med tjocklek 8–10 millimeter, eller motsvarande hårdhet.

Detta gör att kulan pulveriseras vid en direkt träff och risken för en otrevlig rikoschett blir mer eller mindre obefintlig. När plåten får kratrar som är djupare än en millimeter ska målet ses som förbrukat.

Stålmål säljs av diverse mindre handlare men en snabb sökning efter en verkstad som sysslar med vatten/laserskärning kan göra historian billig, dessa fixar förmodligen det du vill ha för en mindre summa pengar, av en bit överblivet hardoxstål som de har liggandes.

4. Upphängning av plåten

Krokar och kedjor i all ära men ett skott i dem, så rasar plåten. Tjocka gummiremsor är väldigt bra men bäst är nog brandslang. Något som mer eller mindre varje station har metervis av i kasserat format, som du förmodligen kan få en rulle av mot en påse bullar.

Bästa sätt att fästa plåten är med bultar, M12 eller M16 i normal kvalitet. Det håller bra men vill man ha lång livslängd ska man fråga efter 10.9-kvalitet och använda muttrar med nylock.

En tjock brandslang fungerar fint för att hänga upp målet. Foto: Marcus Olsson

Så se till att verkstan skär ut hål i plåten för bultar. Bra placering ser ni på bilden.

5. Dags för skyttet 

Nu är allt förhoppningsvis klart. Du får skjuta stålmål på banan och splitterskyddet är byggt.

Om du lyckades bra så har det bara kostat dig lite tid och en påse bullar. Tänk på att rekommenderat säkerhetsavstånd för skytte med gevär är 50 meter. Det kan komma saker flygande mot dig också.

Undertecknad har ett fint ärr under höger öga efter pistolskytte mot stålmål. Det kunde varit värre om det inte funnits glasögon. Glasögon är bra om man tänker skjuta på kortare håll än 80 meter – ögon är svåra att reparera.

Träna med skjutpinnar, stående, från knä, alla möjliga sätt som du skulle kunna behöva ta ett skott i skogen. När viltet kommer så blir skyttet från olika ställningar naturligt vilket resulterar i att du kan ta ett säkert skott snabbare. Detta ger fler kilon i frysen och kanske den där ruskigt stora älgtjuren inte bara blir ett minne från en jaktdag utan ger många måltider och ett livslångt minne på väggen.

Text & Foto:
Marcus Olsson