Den polisman som ingrep civilt mot sju björnjägare utreds vid polisens avdelning för särskilda utredningar. Förundersökningen mot de brottsanklagade björnjägarna har lagts ned. Foto: Gettyimages, montage

Brottsanklagade björnjägare friade – men polis som ingrep civilt utreds

De sju personer som anklagats för en rad brott i samband med en björnjakt i Dalarna frias nu från misstankarna. Åklagare har lagt ned förundersökningen. Däremot fortsätter utredningen mot den polisman och ordförande i viltvårdsområdet som agerade civilt och grep och höll kvar jägarna i skogen i fem timmar.

"}}

– Så fruktansvärt onödigt, alltihop. Nu väntar vi på vad länsstyrelsens rättsenhet ska komma fram till när det gäller att vi är tre medlemmar i viltvårdsområdet som blivit avstängda från jakt, säger jaktledaren i den aktuella björnjakten.

Jaktjournalen har berättat om händelsen som inträffade under årets björnjakt. Jägarna hade en synobs på en björn och släppte hundar.

Sammanlagt sju personer var inblandade. Men två av dem deltog aldrig i jakten – utan hjälpte bara till när en hund skulle kopplas.

Ordföranden i viltvårdsområdet arbetar som polis i Dalarna. Han agerade civilt och stoppade jägarna i skogen och sa att de var gripna.

Fler brottsanklagelser

Ytterligare poliser anlände till platsen och jägarna hölls kvar i fem timmar.

Polismannen/ordföranden i viltvårdsområdet hävdade att björnjägarna gjort sig skyldiga till fyra brott. De anklagades för att ha släppt hund vid åtel, men i själva verket släpptes hunden efter en synobservation, cirka 300 meter från åteln.

Jägarna anklagades också för att ha förflyttat sig i bilar under jakten. Själva säger de att de åkte bil för att koppla hundar.

Anklagelsen var också att gästjägare jagat utan giltiga gästkort och med förfalskade gästkort.

Men nu är utredningen mot jägarna nedlagd.

– Det går inte att bevisa att det begåtts brott, säger kammaråklagare Christer Forssman.

De inblandade jägarna lämnade in flera polisanmälningar mot polismannen och ordföranden i viltvårdsområdet. De vill att polis och åklagare granskar hur mannen agerade i samband med händelsen.

– Man kan inte få göra hur som helst, bara för att man är polis, säger jaktledaren.

Polismannens agerande utreds

Förundersökningen mot polismannen är inte nedlagd.

– Utredningen pågår, säger Jonas Emilsson vid polisens avdelning för särskilda utredningar, alltså utredningar som rör poliser.

Efter händelsen stängdes tre av jägarna, som är medlemmar i viltvårdsområdet, av från jakt i ett år. Ärendet hanteras nu av rättsenheten vid länsstyrelsen i Dalarna.

– Man valde att inte invänta polisutredningen. Nu väntar vi på vad länsstyrelsen kommer fram till, sedan ska vi fundera på hur vi går vidare, om det blir en civilrättslig process av det här, säger en av jägarna.

Han kallar hela ärendet för ”så fruktansvärt onödigt”.

– När polis och åklagare fick se våra bevis, så förstod de att inga brott begåtts. Exempelvis påståndet om åteljakt – där hade de kunnat kolla appen i våra telefoner och direkt sett att hunden inte släppts vid någon åtel, säger en av jägarna.

”Bara att finna sig i det”

Jaktjournalen har talat med polisen/ordföranden i viltvårdsområdet.

– Om polisen lägger ned ärendet är det bara att finna sig i det. Men ibland räcker inte bevisen till hela vägen, säger mannen.

Varför stängde ni av tre medlemmar i viltvårdsområdet innan polisutredningen var klar?
– Vi gjorde det i samråd med Svenska Jägareförbundet, svarar polismannen och ordföranden i viltvårdsområdet.

Hur blir med avstängningen nu då?
– Det får vi se – det ligger hos rättsenheten på länsstyrelsen nu, svarar mannen.

Men ni måste väl kunna häva avstängningen.
– Jag vet inte – jag har inte varit med om något liknande. Det får länsstyrelsen avgöra. Vi tycker fortfarande att jägarna gjort fel, svarar ordföranden i viltvårdsområdet/polismannen.

Jaktjournalen söker handläggaren på länsstyrelsens rättsenhet i Dalarna.