Annons
Bröd i björnmage faktor vid utredning om jaktbrott - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
4 år sedan besiktning
Enligt miljöåklagare Åse Schoultz är brödfyndet i magen en faktor till den inledda förundersökningen. Foto: Gettyimages/montage
Bröd i björnmage faktor vid utredning om jaktbrott
Med 300 björnbesiktningar under sin tid som naturbevakare har Hans Olov Hansson sett hur maginnehållet på fällda björnar skiftat med åren. – Nu för tiden är mycket vanligt med processad mat i magen. Men enligt miljöåklagare Åse Schoultz är brödet i magen på björnen "en faktor" vid utredning om jaktbrott.
Miljöåklagare Åse Schoultz vill ännu inte uttala sig om vad för jaktbrott som misstänks under björnjakten i Dalarna. – Det handlar om att villkoren i licensjaktsbeslutet ska uppfyllas, säger hon. Tre saker kan hon ändå bekräfta utan att äventyra utredningen. Det ena är att jaktbrottet gäller den björn som fälldes i samband med en personskada. Det andra är att anmälan inte har något samband med själva personskadan, och det tredje är att maginnehållet är intressant i fallet. – Att man hittade bröd i magen på björnen är en faktor, säger Åse Schoultz.

Länsstyrelsen har inte anmält

Hans-Olov Hansson, besiktningsman och naturbevakare på Länsstyrelsen i Dalarnas län var i går i kontakt med jaktlaget som fick en deltagare skadad vid en björnattack och där man nu upprättat en förundersökning om jaktbrott. Hans-Olov Hansson sa till jaktlaget att han inte fäste någon stor vikt vid att björnen hade bröd i magen. – Nu för tiden hittar vi ofta processad mat i björnarnas magsäck. I början var det kanske lite älgkött i björnarna ibland men annars uteslutande bär. Enligt Hans-Olov Hansson är besiktningsmannens enda uppgift att föra in uppgifter om maginnehåll i besiktningsprotokollet. Ska ni anmäla upptäckt av tveksamt maginnehåll vidare till polisen? – Nä, så är det inte. Vi bara konstaterar vad vi upptäcker. Hans-Olov Hansson har stor erfarenhet från björnjakten. Hittills har han besiktat 300 björnar sedan han började. – Det har blivit några stycken genom åren, säger han. Arne Söderberg är fältansvarig på länsstyrelsen i Dalarnas län. Enligt honom är det inte länsstyrelsen som gjort polisanmälan. – Inte så vitt jag känner till. Länsstyrelsens tjänstemän har i sin arbetsbeskrivning inte heller någon skyldighet att anmäla tveksamhet maginnehåll till polisen. Möjligen skulle det falla inom eventuellt tjänstemannaansvar men det är något en jurist hade fått kolla på i så fall. Enligt Anders Söderberg är det inte ens säkert att länsstyrelsen ska anmäla illegala björnåtlar till polisen. – Vi försöker ta reda på det nu. Det kan lika gärna handla om att anmäla åteln till kommunens miljö- och hälsoavdelning, säger han.

Per Jonson Daniel Sanchez

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

    SENASTE NYTT

      VAPENTEST

        RECEPT

          FLER NYHETER

            Missa inga nyheter!

            Prenumerera på vårt nyhetsbrev
            Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
            Jag vill testa!