Jaktnyheter

Bössa återfunnen efter storstilad dykaktion

Pirre kan bärga studsaren efter att noggrannt kännt över botten i dammen. Foto: Daniel Nordin
Märsta (JJ) I söndags kom Daniel Nordins grottdykarkunskaper väl till pass. Kompisens Blaser låg nämligen på botten av ett surhål. Närmare två timmars sökinsats gav dock resultat.
Det är inte så ofta dykkunskaper kommer till användning i jaktsammanhang men är isarna svaga och olyckan framme är det bra att ha kompisar med dykmask och tuber nära till hands. Det var i torsdags som Daniel Nordins kamrat var ute och spanade efter bäver utanför Märsta. Nyfiken som han var följde han ett spår ut över en isbelagd damm. Plötsligt gav isen vika och han hamnade i vattnet. Med mycket möda lyckades han simma i land men upptäckte då att studsaren inte längre hängde på axeln.

Foto: Daniel Nordin

– Jag fick reda på det redan samma kväll som det hände, berättar Daniel. – Jag bad honom köpa en stark magnet och sticka dit nästa dag och försöka lokalisera vapnet. Försöket misslyckades emellertid. I helgen gjordes därför i stället ett försök att dyka efter vapnet. Då hade vårvärmen dessutom smält mycket av isen i dammen. – Jag och min kompis Pirre var team nummer två på plats i söndags. Första försöket att dyka efter geväret hade misslyckats tidigare på dagen. Jag och Pirre har lång erfarenhet av grottdyk så vi vet hur man systematiskt söker igenom ett område. Sikten i dammen kan jämföras med kaffe med mjölk, alltså helt obefintlig. – Jag stod på land och dirigerade Pirre med hjälp av signalryckningar i ett rep. Efter en och en halv timmes sökning bröt Pirre ytan med Blasern i handen. Daniel berättar att gevärets ägare fanns på plats under hela operationen och när han såg att Pirre hade geväret med sig var tårarna nära. – Det var ren eufori där ett ögonblick, säger Daniel och skrattar. Någon återbetalning kommer inte i fråga. – Nä, kompisen ställer upp får oss i vått och torrt när det kommer till eftersök och hundföraruppdrag. Det här var vårt sätt att betala tillbaka. Dessutom är det alltid kul när dykkunskaperna kommer till pass.

Den grävda dammen är nu i princip isfri. Foto: Daniel Nordin.