Reportage

Blaser R8 Professional Success Lady

Blaser R8 Professional Success Lady är en studsare som Normark beställde inför Elmia-mässan 2015. Syftet var att erbjuda en studsare som anpassats för jägare med lite kortare armar. För att ytterligare betona inriktningen mot de kvinnliga jägarna gavs modellen tillägget ”Lady”. Lädersömnaden är gjord med en rosa tråd som ger studsaren ett sobert utseende.
Blaserfabrikens grundare Horst Blaser och sedermera Gerhard Blenk kommer med säkerhet att nämnas med samma respekt som J M Browning och bröderna Mauser när vapenhistoria diskuteras i framtiden. De förstnämndas rakrepeteringsmekanism har i stor utsträckning förändrat dagens vapenkarta. På 1980-talet utvecklade Blaser en typ av uppspänningstangent, då i form av en synlig hane. När samarbetet med Gerhard Blenk startade och exporten till USA tog fart förändrades konstruktionen, hanen togs bort och studsaren fick modellnamnet R84. Gerhard Blenk blev sedermera ensamägare och utvecklingsarbetet tog fart. R93 visades på IWA 1993 och blev därefter en storsäljare världen över. År 2000 såldes företaget till SIG, som i sin tur sålde företaget till Michael Lüke och Thomas Ortmeier. Blaser ingår numera i L & O Holding Group tillsammans med Mauser, Rigby, SIG Sauer, Sauer & Son med flera. L & O Holding Group har ca 2 300 anställda och tillverkar bland annat exklusiva läderklädslar till lyxbilar. På IWA 2003 visades den hundratusende R93-studsaren, vilket placerar modellen på andra plats efter Mauser M 98. En innovativ design och en utmärkt produkt ger resultat. I dagsläget har man sålt över 200 000 exemplar. R8 har passerat 100 000 sålda exemplar. Ett löstagbart magasin med integrerat avtryckarsystem, en mera greppvänlig spänntangent och utvecklad kolv är de saker som förbättrats på modell R8.

Tumhålskolv

Man får nog konstatera att tumhålskolvarna blivit något av en modenyck inom vapenvärlden på samma sätt som grova sporterkolvar. Tumhål har tidigare mest setts på träkolvar, men nu även på moderna syntetkolvar. Tillverkarna hävdar att en tumhålskolv gör att handen hamnar i en rakare vinkel mot pistolgreppet. Det ger förutsättningar för mer precisa skott med minskad risk för att man ska ”rycka” av skotten. Huruvida detta är sant överlämnas till var och en att utforska. Men faktum kvarstår efter mina skjutövningar att det känns väldigt bekvämt att skjuta med Blaser R8 Professional Success Lady. Känslan är egentligen uppdelad i två delar. Modellen är väldigt kort och kompakt med mycket fin balans, vilket gör att studsaren känns enkel att skjuta med. Kolven är 2,5 cm kortare än en standard R8, vilket också bidrar till att det känns smidigt och lätt att skjuta. I skyttet från bänk hjälper tumhålskolven till att göra avfyringarna väldigt okomplicerade.

Professional Success Lady

R8 har en något ”större” och kraftigare kolv jämfört med R93. Pistolgreppet på testvapnet har en lämplig kurva med läderklädda greppytor, som tillsammans med läderpanelerna på framstocken ger ett utmärkt grepp som underlättar skyttet. En vanlig kommentar om R8 är att den är något klumpig och har för lång kolv. För att råda bot på detta tog Normark fram denna modell inför Elmia 2015 som en gest mot våra kvinnliga jägare, men även för manliga jägare med kortare armar. Inför kommande år kommer en modell ”Nordic” med samma mått som ”Lady”, men med orangefärgad tråd i lädersömnaden. Huruvida det är nödvändigt för att tilltala manliga jägare får vara en obesvarad fråga.  

Löstagbart magasin

Blaser R8 har löstagbart magasin med integrerad avtryckarmekanism. Hela paketet kan låsas i lådan med ett metallbleck i framkant på avtryckarhuset. För att komma åt tangenten måste kikarsiktet tas av vilket är en enkel operation. Det är nog klokt att ha avtryckarhuset låst i stocken. Magasinet fungerar väl och patronerna matas upp på ett bra och säkert sätt. Magasinet är enkelt att fylla på och plundra när det har tagits loss ur stocken. Lite mer krångligt är det när det sitter på plats och patronerna ska manövreras under kikarsiktet. Vill man bara stoppa i ett skott kan det enkelt göras uppifrån. För att plundra loppet behöver man bara föra fram spänntangenten ca tre millimeter för att frigöra slutstyckshandtaget. Den korta rörelsen är inte tillräcklig för att spänna mekanismen så mycket att ett skott kan avfyras.

Säkerhet

Risken för vådaskott med en Blaser R8 är helt obefintlig även med ett laddat vapen så länge vapnet inte är osäkrat, det vill säga mekanismen uppspänd. Någon säkring i egentlig mening finns inte då mekanismen spänns i samband med att skott ska lossas. Tangenten är relativt bred och har en utmärkt utformning som gör att det känns enkelt att spänna mekanismen. Glömmer man att slacka mekanismen är det som att bära en traditionell studsare med osäkrad mekanism. Allt är en funktion av vana och säker vapenhantering. I jämförelse med R93 har R8 dubbla upphak. Om det ökar säkerheten är väl oklart, men det bidrar säkert till ett bättre och renare avtryck enligt tillverkaren.

Slutstycke

Slutstycket löper lätt i lådan på dubbla metallskenor som är kraftigare än på R93. Låsningen sker med samma princip som R93: en cirkulär låsning som trycks ut i motsvarande urfräsning i pipan. Låsningen blir mycket stark och stabil. För att låsningen ska bära jämnt runt om ställs stora krav på CNC-fräsar och att man har små toleranser. Utdragare och utstötare är av traditionell konstruktion med ett metallbleck som griper tag om hylsbotten och en fjäderbelastad metallsprint som trycker iväg hylsan när den släpper från pipkanten. Sako och Husqvarna med flera använder samma typ av konstruktion. Slutstycket låses fast i lådan med hjälp av en liten sprint på höger sida som är lätt att trycka ner när man vill ta ut slutstycket. Slutstyckshuvudet är kaliberanpassat så att magnumkalibrar kräver ett byte liksom de allra klenaste kalibrarna. Det är inte svårt att byta slutstyckshuvud. Ett metallbleck petas loss och slutstyckshuvudet tas av och ersätts med ett annat varefter blecket petas tillbaka och låser fast slutstyckshuvudet.

Kikarmontage

Blaser har ett eget snabbfäste för montage av kikarsikten: ett sadelmontage som är skottfast och mycket elegant utformat. Den enda nackdelen är möjligen priset, cirka 4 000 kr, men det är ändå inget i jämförelse med ett hakmontage. Med flera sadelmontage går det att ha flera kikarsikten och rödpunktsikten inskjutna och klara för sitt vapen beroende på vad som ska jagas. För den som vill ha ett rödpunktsikte erbjuder Blaser i samarbete med Aimpoint Micro H-1 med sadelmontage. Blaser R8 Professional Success Lady har öppna riktmedel på pipan, ett stort tydligt stolpkorn och sikte med relativt bred skåra. Stolpkornet är justerbart i höjdled och siktet i sidled. De öppna riktmedlen fungerar utmärkt trots att avståndet mellan sikte och korn är relativt kort.

Skytte

Blaser R8 Professional Success Lady har provskjutits på älgbanan och i bänk. Pipan är 52 centimeter lång – vilket är kort – och vid skytte på älgbanan kan studsaren upplevas lite vinglig. Tumhålstocken ger bra stadga i avfyringen men gör samtidigt att det tar lite längre tid att repetera. Nu handlar det nog om försumbara tiondelar så med lite träning är troligen ”problemet” hanterbart. Precisionen är inget att klaga på, mindre än 30 millimeter på 100 meter med Lapua Naturalis. Kalibern 8×57 IS brukar skjuta tätt men så är det också en gammal prickskyttepatron. Patronen är ”lättskjuten” och utbudet av ammunition och kulor för handladdaren är stort. Det är inte förvånande att kalibern med mjuk rekyl och mycket god skottverkan har fått en renässans. Med en inskjutning mitt i på 100 meter sänker en 12,7 grams kula några centimeter på 150 meter, vilket ger stor handlingsfrihet på klövvilt. För fågeljakt kanske man väljer ett annat kaliberalternativ.

Tillbehör

Här har Blaser satsat på sina köpare. Kläder, vapendetaljer och tillbehör, till och med olika typer av handtagskulor till slutstycket kan väljas. Du kan få din Blaser R8 Professional Success Lady i vilken kaliber du vill från .22-250 till safarikalibrar. Att man själv enkelt kan byta pipa och därmed kaliber är ett plus.

Sammanfattning

Smakar det så kostar det. Blaser R8 Professional Success Lady är inget lågprisvapen men kvalitet kostar. Komplett vapen i kaliber 8×57 IS kostar drygt 50 000 kr. Enbart kolv och stomme, som kräver licens, kostar drygt 36 000 kr. Den kortare kolven är ett lyft i vart fall för mitt skytte och med vinterkläder. Precisionen är utmärkt. Blaser R8 Professional Success Lady är helt klart ett mycket bra vapen.

Blaser R8 Professional Success Lady.

Vikt: 3,2 kg. Piplängd: 52, 58 och 65 cm beroende på kaliber. Kaliber: 8×57 IS. Finns i en uppsjö av olika kalibrar, från .22-250 och uppåt. Kolvmaterial: Rak syntetstock med läderdetaljer. Magasin: Magasin för fyra patroner, plus en i loppet. Säkring: Spänntangent på slutstycket. Kikarfäste: Sadelmontage, bl a Blasers eget. Cirkapris: Cirka 51 600 kr komplett vapen i 8×57 IS. Kolv och stomme 36 400 kr. Generalagent: Normark Scandinavia.