Karin Jönses och den stulna och återlämnade björnen. Dessutom produkter med björntema som Kulturhusets personal säljer. Vykorten tog slut. Foto: Karin Jönses

Björnstölden ger klirr i kassan för Rättviks kulturhus

Den stulna och återlämnade björnen har inneburit ett uppsving för Rättviks kulturhus. Nya besökare strömmar till - och nu ger försäljning av olika varor med björntema extra inkomster till verksamheten.

"}}

– Det kommer hit folk bara för att titta på björnen som jag varit kollega med i 30 år, säger bibliotikarie Karin Jönses och skrattar högt.

Jaktjournalen har i flera artiklar berättat om den uppstoppade björn som sköts av kung Oskar II utanför Falun på 1800-talet. Den tillhör Naturhistoriska riksmuseet men har stått i foajén på Kulturhuset i Rättvik i 35 år.

En natt i maj stals björnen och det blev stor uppståndelse. Alla medier rapporterade och kriminolog Leif GW Persson kom på besök och offentliggjorde sina teorier om vilka som kunde ha utfört den fräcka kuppen.

Döpt till Leif-Ursula

Men tjuvarna ångrade sig och en morgon stod björnen, ordentligt inplastad, utanför entrén till Kulturhuset när personalen anlände.

Redan tidigare var björnen ett uppskattat besöksmål för människor som ville ta en selfie med den. Men nu har björnens popularitet nått nya höjder.

– Vi har tryckt upp vykort, anteckningsblock och knappar med björnen på. Och så säljer vi teddybjörnar, säger Karin Jönses.

Numera heter björnen Leif-Ursula.

– Leif är efter Leif GW Persson och Ursula eftersom den är av arten släktet Ursus, säger Karin Jönses.

Har ni fått någon klarhet i vem som stal björnen?
– Nej, ingenting.

Det var inte ni som iscensatte en PR-kupp?
– Den frågan har vi fått tidigare. Men nej, det var det inte säger Karin Jönses och skrattar högt igen.