Jaktnyheter

Björnjaktsprofilen 3: Jimmy – jagar numera utan stress

Jimmie Mårtensson har jagat björn i många år. Numera tar han det lugnt och fokuserar på att först och främst ha roligt med kompisarna. Foto: Privat
Borlänge (JJ) Jimmie Mårtensson har jagat björn i 14 år. Numera koncentrerar han sig på hemmamarken och tillsammans med goda vänner. – Det ska vara roligt att jaga och inte så kravfullt, säger han.
Jimmie Mårtensson, Borlänge är ingen duvunge direkt. Han driver tillsammans med sin fru uppfödning av tysk jaktterrier och östsibirisk laika och har lyckats riktigt bra med båda raserna. När björnjakten drog i gång på allvar var han också relativt snabbt ute och skaffade plotthundar. – Förr tyckte man det var så himla svårt att jaga björn så man orkade inte. Det var egentligen först när Rasmus Boström började jaga med plotthundar jag förstod att man kunde lyckas. Då ökade intresset rejält. Under flera år kajkade Jimmie runt i björnlänen med sina hundar och jagade björn från premiären till dess jakttiden tog slut. – Vi var ju inte så många aktiva, så jakttiden var en och en halv månad lång. I dag kan jakten vara över samma dag den börjar. Enligt Jimmie blir det svårare och svårare att motivera all den tid man lägger ner på att få fram en bra hund. Men eftersom han har både en egen fungerande plotthund samt äger en ihop med Johan Öhman, så fortsätter han jaga. – Nu fokuserar vi bara på att ha kul ihop. Vi kommer vara ett litet gäng kompisar som drar upp till Svartnäs där jag har en stuga. Förhoppningen är naturligtvis att vi ska ha bra jakt, men blir det ingen utdelning vet jag att vi kommer ha roligt än då. Förväntningarna är lägre ställda nu för tiden. Som tyskterrierägare kan inte Jimmie hålla sig. Med på björnjakten kommer även ungtiken Eva hänga med. Hon har redan skällt björn. – Det hade varit nåt att få skjuta en björn för en tysk från den egna uppfödningen. Jaktjournalen kommer som vanligt att bevaka björnjakten med spännande rapporter på vår hemsida direkt från jägarna. Skicka ett mms med bild på björnen och nöjda jägare så ringer vi upp för att få ta del av jakten. Skicka till: 070-395 00 94, Holger Nilsson eller 070-744 18 21, Mikael Moilanen.