Jaktnyheter

Björnjakten 2018 – Rasmus tar det försiktigt med ungplotten

Rasmus Boström med en fin björn. I år börjar han jakten på hemmamarkerna i Älvdalen. Foto: Privat
Älvdalen (JJ) Den 21 augusti är det dags för björnjaktpremiär. I år får totalt 284 björnar fällas under licensjakten som får pågå som längst fram tills den 15 oktober. Jaktjournalen har checkat av hur några av Sveriges mer namnkunniga björnjägare förberett sig.
Hej Rasmus Boström, hur känns det så här dagar innan jakten drar igång? – Ja, det känns väl bra – det är nu det börjar och allt drar igång. Men som vanligt känner man sig aldrig riktigt förberedd. Det kommer för snabbt när det väl är dags. Hur har du förberett dig i år? Har det gått att träna något i sommarvärmen? – Det är mitt i nätterna man cykeltränat lite grann. Någon form av grundkondition har vi hållit och i augusti har det faktiskt varit nedåt 12-14 grader och lägre ändå på nätterna. Hur kommer det sig att du fastnat så för björnjakten egentligen? – Det är en rätt häftig känsla när man kan få hundar att jaga björn. Det är djur som normalt är som spöken, de finns där men man ser dem inte. Det är lika häftigt varje gång jag kommer in på ett ståndskall och det faktiskts står en björn där. Det är den känslan man lever för. Var ska du jaga? – Jag börjar hemma och sedan får vi se. Ju mindre man bestämmer desto mer flexibel är man. Licensen räcker två-tre dagar här, sedan flaxar jag iväg åt något håll. Det är skönt att kunna ta dagen som den kommer och inte vara så uppstyrd. Har du något nytt spännande hundämne som ska testas i år? – Jag har en finnstövare som är två år och en plott som är ett år. De ska jag prova, men framförallt ettåringen ska jag vara väldigt försiktig med. Det är inte säkert att han får vara med på någon jakt. Kanske får han gå med på något spår fram till en död björn. Stöter de på fel björn när de är så unga, är risken jättestor att rädslan sitter i livet ut. Kommer du starta dina hundar på det relativt nyinstiftade jaktprovet på frilevande björn? Om inte, varför? – Jo då, det kommer jag absolut att göra. Jag ska anmäla både jämten och plotten till det. Vad ser du mest framemot de kommande dagarna? – De sista dagarna innan jakten startar är man uppstressad för att allt ska fungera. När den 20 augusti infinner kan man sluta stressa och bara bry sig om jakten och det är så jäkla skönt. Man kan koncentrera på att träffa andra jägare och ha kul.

Namn: Rasmus Boström Bostadsort: Älvdalen Jaktmark: Älvdalen, Härjedalen, Västernorrland Jakthundar: Plotten Blaser och jämthunden Donna. Vapen/kaliber/kikarsikte: Blaser R93 8×57 JS, Trijicon 1-6. Övrig utrustning som alltid finns med på jakten: Hundpejlsystem och jaktradio.

Jaktjournalen bevakar i vanlig ordning licensjakten på björn. Vill du dela med dig av en spännande och lyckad jakt. Skicka en bild via MMS så ringer vi upp. Mikael Moilanen 070-744 18 21  Holger Nilsson 070 395 00 94  Per Jonson 073 820 33 15