Björnen konkurrerar ut vargen

Kungsbacka (JJ) en ny studie från Sveriges Lantbruksuniversitet visar att björntäta områden påverkar vargstammen negativt.

Vill man slippa vargen ska man vara rädd om björnarna. Arkivfoto: Per Jonson

Det handlar om födokonkurrens.

– Björnarna lägger beslag på många av vargarnas kadaver, säger Johan Månsson, forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet till TT.

Studien visar att över 50 procent av vargarnas dödade älgar tas över av björnar i de områden som studerats här i Sverige. I björntäta områden har också vargar svårare att etablera nya revir.

 

AKTUELLT

Kommun och polis oense om hotfull varg

Finland (JJ) Kommunstyrelsen i Vörå och polisen har kommit ihop sig om en närgången och hotfull varg. Polisen beslöt att den inte skulle avlivas och nu har kommunen JO-anmält polisen.

Ingrid 79 år fällde 20-taggare

Strömsund (JJ) Att åldern inte har någon betydelse är Ingrid Ludwig, 79 år, ett levande bevis på. I går fällde hon en riktig drömtjur på 20-taggar i Lillvikens Jaktlag, i norra Jämtland.

Det är den vikbara Tikkan polisen vill stoppa

Umeå (JJ) Andra vapen kan enkelt plockas isär och blir då kortare än Tikka T3 TAC A1. Men det är bössan med den vikbara kolven polisen vill stoppa. Nu ska saken upp i Kammarrätten och hittills har tvisten om Tobias Lindgrens licens kostat honom 74 000 kronor.

Annonser