Björnen som påsköts i norra Värmland under björnjakten har inte kunnat påträffas. Arkivbild: Gettyimages

Björn som skadsköts i Värmland inte påträffad

Den björn som skadsköts under björnjakten i Värmland har fortfarande inte påträffats. –Jägare släppte släppte hundar på en björn, men den hade då alla fyra hörntänder i behåll, säger Per Larsson på länsstyrelsen.

Det var under premiären som olyckan var framme för en passkytt öster om Höljes i Torsby. Det första skottet han sköt tog i ett träd, det andra träffade långt fram på björnen.

Jaktjournalen har rapporterat om fallet.

Delar av en hörntand

– Vi hittade inget blod eller benbitar på skottplatsen men delar av en hörntand och lite vävnad från överkäken. Längre fram i spåret fanns blod, säger Per Larsson, besiktningsman på länsstyrelsen i Värmland. Man gjorde eftersök ned både löshundar och spårhundar, två av dem var länsstyrelsens tjänstehundar, men alla fick stopp på samma ställe – där de första två löshundarna tappat bort björnen. Det är lokala jägare som skött eftersöket och Per Larsson från länsstyrelsen har varit med och assisterat. Han satte också upp en mängd åtelkameror i området, i förhoppningen att björnen skulle fastna på bild och eftersöket skulle kunna slutföras.

Såg alla hörntänderna

I Nya Wermlands-Tidningen berättar Per Larsson att det kom en bild från en åtelkamera och att jägarna åkte till platsen och släppte hundar. Björnen konstaterades dock ha alla hörntänder i behåll.

Hur kunde ni konstatera det – sköt ni björnen? – Hundarna fick tag i björnen och det blev ståndskall. Ståndet gick loss och då var det en som sprang för att möta björnen vid en väg. Den kom rakt på honom, faktiskt, så han hade den på fyra-fem meters avstånd. När björnen fick se gubben, så kastade den åt sidan. I samma ögonblick gapade den, så att alla fyra hörntänderna syntes, berättar Per Larsson. Nu har Per Larsson börjat plocka ned åtelkamerorna. Älgjakten har startat i norra Värmland och planen är att jägare som ser den skadskjutna björnen ska kunna avgöra om den är så allvarligt skadad att den ska avlivas. Den som skjuter björnen gör det då med stöd av paragraf 40C i jaktförordningen och måste i efterhand kunna bevisa att avlivningen var nödvändig.

Björn från Ludvika

Den aktuella björnen är en hane som är kring fyra-fem år gammal. Den konstaterades 2017 i trakterna av Ludvika. Per Larsson har talat med norske viltforskaren Jon Arnemo, som har stor erfarenhet av björnar. – Han menar att en tandskada på en björn inte är så märkvärdigt. Många gamla björnar har jäkligt dåliga tänder, säger Per Larsson.

Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21