Jaktnyheter

Björn förklarar: Därför är Messi Sveriges bästa tax

Björn Fransson och hans korthårstax Gånedalens Sverker, Messi till vardags, vann Drev-SM för taxar på måndagen. Foto: Joakim Martinsson
Björn Fransson och Gånedalens Sverker (Messi) vann Taxklubbens Drev-SM som avgjordes i Umeå på måndagen. – Det är bara inkallningen som saknas på honom, säger Björn Fransson om sin duktiga tax.
Jaktjournalen ringer upp och gratulerar Björn Fransson och Gånedalens Sverker, eller Messi som kan kallas till vardags. Hur var förhållandena under SM-tävlingarna? – Det var åtta grader kallt och svåra förhållanden. Många hundar fick ont i tassarna. Men Messi gjorde två fina drev – det första på rådjur och det andra på kronhjort. Han har inget pris på hjort tidigare, så därför valde jag att använda det drevet i bedömningen. Det var väldigt nervöst ett tag när det första rådjuret gav sig ut på blankis över en å. Men både hund och rådjur tog sig över.

Messi – bästa taxen i Sverige.

Hur reagerar han på nya och okända marker? – Vi åker runt väldigt mycket och jagar på olika håll, så han har lärt sig. Vad är det som gör Messi till Sveriges bästa tax? – Han ganska komplett och har bra sök, bra skall och är drevsäker. Får han tag i något så slarvar han sällan bort det. Han har bra huvud och orkade fortsätta fast han hade ont i tassarna. Kan du kalla in honom på fullt drev? – Nej, det är just det, det kan jag inte. Då ska han vara djäkligt trött. Jag tappade två poäng på att jag inte kan kalla in honom, men ändå smällde han till och fick 54 egenskapspoäng. Det är fantastiskt. Är det just inkallningen du skulle önska var lite bättre då? – Ja, det är det. Resten finns där – han är väldigt komplett. Messi är sju år – inga problem med ryggen? – Nej, peppar, peppar ta i trä, inte hittills. Hur firar ni det här? – Vi firade igår med hamburgare och en kall öl på ett hotellrum. Vi får väl kanske köpa en flaska champagne till helgen. Det här hade vi inte räknat med, herre Gud. Jaktjournalen porträtterade Björn och Messi i ett reportage 2018. Läs det här.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21
  Resultat Drev-SM tax 2019: 1) Gånedalens Sverker, Björn Fransson, Bohuslän Dals TK, 1:a Hjort, 54 EP, D-cert 2) Vickerågens Leva, Annette Lilliestjerna, Skaraborgs TK, 1:a Rådjur, 51 EP 3) Snöbäckens King’s Lynn, Claes Strömberg, Örebro läns TK, 1:a Rådjur, 50 EP 4) Rekyls Norma, Sophia Bergkvist, Gävleborgs TK, 1:a Rådjur, 49 EP 5) Åsabackens Diesel, Michael Karlsson, Västsvenska TK, 1:a Rådjur, 49 EP