Jaktnyheter

Björn dödskraschade i attack mot jägare

Kent R Olsen klarade sig undan med blotta förskräckelsen. Foto: Privat och Tomas Dahlqvist
Älvdalen (JJ) Norrmannen Kent R Olsen flydde för sitt liv med den rasande björnhonan slående med ramarna mot hans underben. Plötsligt small det till och björnen föll i hop död. – Jag trodde att den svimmade, berättar Kent R Olsen för Jaktjournalen.
Det var på söndagen som 35-årige Kent R Olsen var på fågeljakt med sin stående fågelhund, en pointer, i Lisselåvallen i Särna i Älvdalens kommun. – Plötsligt kom hunden springande tillbaka till mig – och efter kom en björn, berättar Kent. Han rörde sig i sidled för att björnen skulle se honom och vända om. Men det hände inte, utan den förföljde hunden i full fart och kom rakt emot honom.

Flydde för sitt liv

Han gjorde sig så stor han kunde, höjde sin hagelbössa ovanför huvudet och skrek och sprang ett par steg emot björnen. Men det hjälpte inte. – Den sänkte bara huvudet och kom i full fart. Jag kastade mig bakom en tall och hoppades att björnen skulle fortsätta efter hunden. Den passerade på några centimeters avstånd, men sedan snodde den runt och kom efter mig, berättar Kent. Han hann grubbla på om han skulle skjuta varningsskott. – Jag gjorde inte det, eftersom jag då bara skulle ha ett skott kvar att försvara med mig, säger Kent. Istället flydde han för sitt liv mellan träden. Han svingade sig runt tall efter tall och en rotvälta och lyckades på så sätt hålla ett litet försprång till björnen. – Flera gånger var björnen på mig och slog med ramarna mot fötterna och underbenen. Men när jag snodde runt den sista tallen small det plötsligt till och björnen föll ihop, berättar Kent. Då dök det upp minst en, möjligtvis två, björnungar.

Björnen transporterades ut ur skogen och ska till SVA för obduktion. Kent R Olsen chockades av händelsen. Foto: Privat

Ville inte vara kvar på platsen

Kent tänkte att björnen svimmat och skyndade sig därifrån. – Jag hade ingen lust att stanna kvar och känna om den hade puls utan jag sprang två kilometer ned till bilen. Jag hoppades att den skulle kvickna till men då ville inte jag vara kvar på platsen, säger han. Eftersöksjägare Tomas Dahlqvist och länsstyrelsens besiktningsman Peter Wallin larmades till området. De kunde förvånade konstatera att björnen dött på platsen. De besiktade björnkroppen och det fanns inga skador som visade vad den dött av. – Den hade hunnit bli likstel och möjligtvis kändes den lite mjuk i nacken, säger Tomas Dahlqvist. – Det var väldig tur för jägaren och otur för björnen. Troligen bröt björnen nacken när den sprang in i tallen, säger Peter Wallin på länsstyrelsen.

Ute på jakt igen

Det visade sig vara en honbjörn på uppskattningsvis 100 kilo. – Jag spårade efter från platsen och ungen eller ungarna verkar ha gått över Fuluälven. Det var nog fjolårsungar, för honan hade väldigt mycket hår kring ljuvret, så de kan inte ha diat henne, säger Tomas Dahlqvist. Han  transporterade björnen till farbar väg med sin sexhjuling. Kroppen hämtades av polisen och ska till SVA för obduktion. Kent chockades av upplevelsen. – Jag var ganska säker på att jag skulle dö. Jag har blivit skrämd av älgar tidigare, men det här var värre, säger han. När Jaktjournalen når honom på måndagsmorgonen är han dock ute i skogen igen på fågeljakt. – Men nu går jag inte ensam utan har min far med mig. Det var en otäck upplevelse, säger Kent R Olsen.  
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21