Jaktnyheter

Bildextra: Rådjursget med horn gav di till kid

Forskarna kan idag inte exakt säga varför rådjursgetter kan få horn. Men trots detta kan de lämna avkommor. Foto: Ingemar Pettersson/ipnaturfoto.se
Uddevalla (JJ) Naturfotografen Ingemar Pettersson har de senaste dagarna fått en bildserie på en mycket ovanlig händelse. En rådjursget med horn som ger di åt ett kid.
Jaktjournalen kan som första tidning publicera de ovanliga bilderna. Hela bildserien kommer i papperstidningen, men här får ni ett smakprov. – Jag var ute och letade efter buskskvättor åt en ringmärkare i ett område i mellersta Bohuslän. Jag körde sakta efter en väg och plötsligt får jag se en rådjursget med kid på hyfstat avstånd. Jag stannade och började fota, men då plötsligt får jag se att geten har horn och det tillhör verkligen inte vanligheterna. Erik Ågren, chef på viltsektionen på SVA har sett bilderna på rågeten och har också gått igenom statistiken av undersökta rådjur på SVA. – Vi har undersökt 5 100 rådjur under 30 år och det finns noteringar av 40 fall av rågetter med horn eller perukhorn, säger han. Hornuppsättning på rågetter är med andra ord ovanligt men inte helt unikt. Dessutom förefaller hornutveckling hos getter inte påverka möjligheten att få avkomma. – Vi vet inte vad som styr. Om det är hormonrubbning eller genetiska anlag, men det finns flera dokumenterade fall där hornbärande getter har kid, så fertiliteten verkar inte påverkas.