Jaktnyheter

Stor belöning till den som fångar det märkliga djuret

Det ser ut som en korsning mellan ren och älg och länsstyrelsen vill att det fångas levande. Foto: Nils Bengtsson
Sundsvall (JJ) Vad är det egentligen för djur Nils Bengtsson fotograferade längs E4:an norr om Sundsvall? – Det kan inte uteslutas att det är en hybridisering. Vi söker efter den med helikoptrar, säger Kjell Hjort på länsstyrelsen i Västernorrland.
Det var på lördagen som Nils Bengtsson från Storuman stannade till för att kissa på en rastplats i Övre Bosvedjan norr om Sundsvall. – Jag hann aldrig kliva ur utan såg plötsligt det jag trodde var en ren. Men när den kom närmare upptäckte jag vilket otroligt konstigt huvud den hade. Jag tog en bild med mobilen, berättar Nils Bengtsson. Då vände djuret och flydde i fyrsprång in i skogen. Kjell Hjort på länsstyrelsen har sett bilden och myndigheten har agerat direkt. – Vi fick höra att älgar och renar började para sig i området för ett par år sedan. Men det här är det första konkreta beviset vi fått in. Vi sätter upp 600 viltkameror i området och söker djuret med två helikoptrar, berättar Kjell Hjort.

Rekommenderar lasso

Han uppmanar människor som ser djuret att försöka fånga det levande. – Om det är vad vi tror, en korsning mellan ren och älg, så är det en vetenskaplig världssensation. Det kan vara början på en ny, klimatsmart köttindustri och innebära ett helt nytt jaktbart vilt, konstaterar Kjell Hjort. Länsstyrelsen har utfäst en belöning på 10 000 kronor till den som lyckas ta fler bilder på det märkliga djuret, och 100 000 kronor till den som lyckas fånga det levande. – Vi rekommenderar lasso eftersom vi inte vill att djuret skadas, säger Kjell Hjort.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21