Jaktnyheter

Befarade vargskador var bett efter björn

Hälsingland (JJ) Den stövare som blev svårt biten av rovdjur på tisdagsförmiddagen, söder om Alfta och Bollnäs, attackerades av björn, inte varg. – Det var svårt att bedöma, säger besiktningsman Bert Eriksson.
Det var vid 11-tiden som hamiltonstövaren drev hare och plötsligt blev attackerad i trakterna av Ringaberg i Annefors. Attacken inträffade i Gävleborgs län men Bert Eriksson från länsstyrelsen i Dalarna besiktade hunden när den förts till djursjukhuset i Falun. Bert Eriksson kunde konstatera skador i ljumsken, kring könet och i ena baklåret på stövaren. – Egentligen hade den inte typiska vargskador, för den saknade helt bett i halsen och korset. Det fanns inte tecken på slagsmål. Men den hade ett mycket kraftigt bett i baklåret det gjorde att jag trodde att den attackerats av varg, säger Bert Eriksson. En annan anledning till att Bert Eriksson inte misstänkte björn är det faktum att de flesta björnar sover så här års. Baklåret på hunden var så pass söndertrasat att det inte gick att mäta avståndet mellan huggtänderna från det attackerande djuret.

Spår i bergkant ovanför myr

I lördags dödades en jämthundshane av varg cirka i trakterna av Voxna cirka 15-20 kilometer väster ut från platsen där hamiltionstövaren skadades på tisdagen. – Därför åkte vi ut på onsdagen och spårade av området, för att se om vi kunde hitta kopplingar mellan de två attackerna. När vi kom till en bergkant ovanför en myr hittade vi spår efter både hare, hund och björn, berättar Sone Persson, besiktningsman vid länsstyrelsen i Gävleborg. Hans bedömning är att björnen, en tvååring, vaknade i sitt första ide och sprang ut och attackerade hunden. Det är oklart om hamiltonstövaren överlever. – Bettet i bakbenet är väldigt djupt, säger Bert Eriksson som har kontakt med hundägaren.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21