BD-Räven – nytt nationellt rävprov ser dagens ljus

Bohulän-Dals Stövarklubb ser det ökande rävjaktsintresset bland stövarjägare och nu skapar de ett eget särskilt elitprov för rävhundar. Premiärprovet arrangeras i början av januari.

Per Andersson hoppas att BD-räven kan etablera sig och bli ett populärt prov bland stövarjägare framöver. Arkivfoto: Per Jonson

– Jag lyfte frågan på årsmötet, säger styrelseledamoten Per Andersson. Vi ser ju det ökande intresset. För två år sedan var en tredjedel av alla provstarter särskilda rävprov och kurvan har gått upp sedan dess.

I dag finns det flera anrika rävprov i landet. Smålandsräven och Hallandsräven är klassiker för jaktprovsinstresserade rävjägare med stövare. Nu hoppas Bohuslän-Dals Stövarklubb att deras eget nya prov BD-räven ska bli en lika stor självklarhet.

– Vi har bestämt oss för att förlägga provet innan löpperioden så det är större chans att få fina drevrepriser. Vi har också valt marker med omsorg i gränstrakterna mellan Bohuslän och Dalsland, säger Per Andersson.

Blickar framåt

Förhoppningen är att etablera BD-räven på provkartan. Enligt Per Andersson har också rävjakten en stark tradition i området. Schillerstövarrasen härstammer från lantbrukaren Per Schiller i Stenungsund på västkusten.

– Vår förhoppning är att få till ett årligen återkommande välfungerande prov med bra resultat tack vare fina marker och bra förhållanden.

Det finns tio platser på provet. Alla hundar som är elitklara och har ett giltigt RR-prov är kvalificerade att anmäla sig. Sista anmälningsdatum är den 22 december.

För mer info. Klicka här>>

 

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Polisen: Vikbar kolv är okej, men…

När Olle Lund från Örebro ansökte om licens på en Ruger RPR fick han först avslag på grund av den vikbara kolven, men förvaltningsrätten godkände den. Nu hävdar polisen att det är den vikbara kolven i kombination med pistolgrepp som inte är tillåten.

Utrotningshotade uttern har gjort stark come back

På 1980-talet var uttern på väg att försvinna helt i Sverige. Nu är den tillbaka och fler och fler svenskar gör observationer – bland annat Ingemar Selander, som hittade en trafikdödad utter utanför Umeå häromdagen.
ANNONS ▼

Annonser