Annons
Bakslag för vargvänner i högsta instans - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
8 månader sedan Vargjakt 2022
Föreningarna som överklagat licensjakten på varg får inget prövningstillstånd i Högsta förvaltningsdomstolen. Foto: Privat
Bakslag för vargvänner i högsta instans
Nekas prövningstillstånd om överklagad licensjakt

Bevarandeorganisationerna har ingen framgång om licensjakten på varg i Högsta förvaltningsdomstolen. Rätten avslår alla deras överklaganden.

Det gäller nio mål om licensjakten på varg 2022 som Svenska Rovdjursföreningen, Nordulv, Naturskyddsföreningen i Gävleborg och Jaktkritikerna drivit till Högsta förvaltningsdomstolen, HFD.

Det är dels överklaganden av domar som gett länsstyrelserna rätt i lägre instanser, dels överklaganden om nekat prövningstillstånd i kammarrätten.

Avslag

Överklagandena gäller också att föreningarna yrkat på att HFD ska inhämta förhandsavgörande från EU-domstolen.

I samtliga beslut från Högsta förvaltningsdomstolen står det:

”Högsta förvaltningsdomstolen avslår yrkandet om att inhämta förhandsavgörande från EU-domstolen. Högsta förvaltningsdomstolen meddelar inte prövningstillstånd.”

”Bra”

– Det är bra att domstolarna är tydliga, att det högsta förvaltningsdomstolen kom fram till 2016 fortfarande gäller, säger Gunnar Glöersen, rovdjursansvarig tjänsteman på Svenska Jägareförbundet.

I domen 2016 kom HFD fram till att det är möjligt att jaga varg med de undantagsbestämmelser som finns i EU:s art- och habitatdirektiv.

– Jag hoppas att bevarandeorganisationerna nu slutar upp med de här rättsprocesserna, som bara skapar frustration och irritation, säger Gunnar Glöersen.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!