Den här vargtiken sköts i oktober i samband med en hundattack. Nu visar det sig att både hon och alfatiken i Ryssjöreviret födde valpar i samma område i våras. Foto: Privat

Avkommor efter två olika vargpar i Ryssjöreviret

Det har varit rejält rörigt med vargarna och parbildningarna i Ryssjöreviret i Gävleborg. Nu visar det sig att två vargtikar i området parat sig med två olika hanar och fött valpar.

"}}

– Ja, det här var verkligen en annorlunda situation, säger Simon Viklund, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Gävleborg.

Avkomma till annan tik

En hanvalp född våren 2020 är en av de fällda vargarna i licensjakten i Ryssjöreviret. DNA-undersökningen slår fast att han var avkomma till en vargtik som sköts i ett paragraf 28-fall i samband med ett hundangrepp i Ockelbo den 12 oktober oktober.

– Och hanen som var valpens fader sköts i skyddsjakt i Håkanbo den 5 oktober. Men tiken var född i Ryssjöreviret, så kanske accepterade vargarna i Ryssjön att hon gick med en annan hane, om inte i Ryssjöreviret så i alla fall väldigt nära, säger Simon Viklund.

Paragraf 28-tiken fälldes dock inom Ryssjörevirets gränser.

Samtidigt visar DNA-analyserna att båda de ordinarie alfavargarna i Ryssjön fällts i licensjakten.

Beskedet om två valpande vargtikar kom som en nyhet för länsstyrelsens personal. Den SVA-veterinär som obducerade vargtiken som fälldes vid hundangreppet i höstas rapporterade ingenting om att tiken fött några valpar.

Ärr på livmodern

Under fredagseftermiddagen tittar biträdande statsveterinären Karin Olofsson-Sannö vid SVA i obduktionsrapporten.

– Där finns inget skrivet om att tiken fött valpar. Men när jag tittar i minnesanteckningarna från obduktionen ser jag att hon hittat tre inplantationsärr på livmodern. Det måste vara en miss att det inte skrivits i rapporten, säger Karin Olofsson-Sannö.

Ärren på livmodern kan tyda på att tiken födde tre valpar.

Enligt jägare som Jaktjournalen talat med finns det sannolikt fyra vargar kvar inom Ryssjörevirets område. Men det föranleder dock ingen åtgärd från länsstyrelsen.

– Vår ambition var att upplösa reviret och vi bedömer nu att det är gjort, säger Simon Viklund.

De två övriga valpar som paragraf 28-tiken eventuellt fött har länsstyrelsen inte hittat några spår efter, varken före eller efter licensjakten.

Vargforskare Olof Liberg säger att det förekommer lite då och då i ”vargvärlden”, att flera tikar i samma revir föder valpar.

– Jag kan inte på rak arm nämna något exempel från Sverige, men i USA finns det gott om fall, säger Liberg.