Åtta järvar får skjutas i förebyggande syfte

Åtta järvar ska skjutas i förebyggande syfte i Jämtland. Det har länsstyrelsen beslutat.

Det blir förebyggande skyddsjakt på åtta järvar i Jämtland. Foto: Gettyimages

SVT Jämtland rapporterar att skyddsjakten på åtta järvar ska bedrivas på marker som Tåssåsens och Handölsdagens samebyar brukar.

I den skyddsjaktsansökan som samebyarna skickade in, och där Tåssåsens sameby också var sökande, ville man skjuta 15 järvar. Detta efter att licensjakten, där tilldelningen var 15 järvar, blev ett fiasko på grund av snöförhållandena. Inte en enda järv sköts i licensjakten.

Nu meddelar länsstyrelsen, via SVT Jämtland, att skyddsjakten på åtta järvar är förebyggande – för att undvika framtida skador för rennäringen.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

122.000 nya jaktkort på väg

Det var 122.000 jaktkort som blev feltryckta och ännu dröjer det några veckor innan de nya jaktkorten är utskickade. – Det går att ladda ned jaktkortet elektroniskt på Naturvårdsverkets webbsida, säger tjänstemannen Maria Tirike.

Vargbajs med fårull – tredje beviset mot ung vargtik

Den unga vargtiken från Tönsenreviret i Gävleborg kan på goda grunder misstänkas ha specialiserat sig på att attackera får. Hon är knuten till två attacker genom DNA från salivprov och starkt misstänkt för ytterligare en attack sedan en bajskorv full med fårull påträffats.
ANNONS ▼