Åtta järvar får skjutas i förebyggande syfte

Åtta järvar ska skjutas i förebyggande syfte i Jämtland. Det har länsstyrelsen beslutat.

Det blir förebyggande skyddsjakt på åtta järvar i Jämtland. Foto: Gettyimages

SVT Jämtland rapporterar att skyddsjakten på åtta järvar ska bedrivas på marker som Tåssåsens och Handölsdagens samebyar brukar.

I den skyddsjaktsansökan som samebyarna skickade in, och där Tåssåsens sameby också var sökande, ville man skjuta 15 järvar. Detta efter att licensjakten, där tilldelningen var 15 järvar, blev ett fiasko på grund av snöförhållandena. Inte en enda järv sköts i licensjakten.

Nu meddelar länsstyrelsen, via SVT Jämtland, att skyddsjakten på åtta järvar är förebyggande – för att undvika framtida skador för rennäringen.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Finnspets räddade familjen ur brinnande hus

Natten till 20 mars brann Per-Östens och Anns hus ner utanför Norsjö, i Västerbotten. Branden startade vi fyratiden och det var finnspetsen Louise som väckte familjen, och kanske räddade livet på dem.

Dovviltstammen runt Kinnekulle fördubblad på tio år

Trots stort engagemang lyckades inte jägarna runt Kinnekulle i Skaraborg att fälla de 1 400 djur de hade som målsättning i år. Stammen har nära fördubblats på tio år.  – Vi har ansträngt oss för att nå vår målsättning, säger Wilhelm Klingspor, ordförande i Hjortkommittén som förvaltar dovviltet i området.

Vill skyddsjaga rådjur

Ytterligare en fastighetsägare på Gotland anser skogsskadorna så pass omfattande att denne nu ansöker om skyddsjakt på rådjur. Totalt har nu tre skogsägare ansökt om skyddsjakt.
ANNONS ▼