Årskrönika: Vargar, mufflonfår, älgkris, björnjakt, svinpest och härligt sommarreportage

Juli och augusti blev nyhetstäta månader. Jaktjournalens redaktion minns plötsligt och är överväldig över alla viktiga nyheter, all jaktglädje och engagemang och många humoristiska historier vi fått rapportera.

Sverige firade nya framgångar som skyttenation i somras. Jaktjournalen kunde rapportera om skeetskytten och yrkesjägaren Marcus Svensson som vann EM-guld och säkrade en kvotplats till OS.

Norrmannen Martin Brenne, som jagar flitigt i Sverige och lyckas bra i björnjakterna, gladde Jaktjournalens läsekrets med en liten filmsnutt om spårträning. Martin är helt klart en filmtalang.

Nyheten om en jättesamling jaktvapen, som hittats i en container i ett dödsbo i Danmark, väckte stor uppmärksamhet. Hemvärnsmannen Erik Peder Christiansen efterlämnade 881 vapen, en del av dem riktiga dyrgripar.

I juli stack Jägareförbundets riksjaktsvårdskonsulent, Daniel Ligné ut hakan och meddelade att han inte trodde att jägarkåren skulle skjuta den sista spillran av älgstammen. Under den kommande jakten fick vi uppleva att skogsbolagen satte in nya metoder.

200 eftersök per år

I juli porträtterade vi en trotjänare inom eftersöksjakten. Torkel Norling har i över 30 års tid sysslat huvudsakligen med eftersök och brukar utföra 200 uppdrag per år.

Det finns branscher som inte drabbas av lågkonjunkturen som andra branscher. Ett exempel är Svenska jägareförbundets utrotningsprojekt, där man ska få bort invasiva arter i landet. I somras stod det klart att projektet får 70 miljoner kronor för en kommande fyraårsperiod. Det ledde till nyanställning.

Rovdjursföreningen har under året haft dålig utdelning på sina överklaganden av björnjakten. I somras kom de fram till att istället jobba för att EU stoppar licensjakten på björn.

Den kände jägaren Robert Salomonsson berättade i juli att skogsbolag straffar honom innan det hållits rättegång, om påstådda jaktbrott begångna under björnjakt. Ett av skogsbolagen portförbjöd även Roberts hundar.

Frågan om en ny viltmyndighet har varit ständigt aktuell under flera år. Nu har en utredning tillsats, men på Jägareförbundet ser ordförande Peter Eriksson både fördelar och risker med en nyordning.

Härligt sommarreportage

En härlig dag i juli fick Jaktjournalens nyhetsredaktör för en stund lämna kontorsstolen och ge sig ut på reportage. Det blev webbradio om träning av apporterande fågelhund och erfarna fågelhundsjägarna Anki och Johan Fogelberg i Fagersta guidade.

Jonas Kriström i Bräcke utsågs till årets Dreveruppfödare 2022 och kunde för Jaktjournalen berätta om hur han sabbade sitt första drevprov, där hunden var på väg mot en säker etta på hare.

Sommaren präglades av att det hela tiden strömmade in nya rapporter om flockar med mufflonfår på olika platser i Sverige. Så var det både norr om Falun och i Uppsala län.

Populationsbiolog Carl-Gustaf Thulin meddelade dock kritik mot skyddsjakterna på mufflonfår.

Och så lovade landsbygdsminister Peter Kullgren, KD, krafttag i vargfrågan. Både sänkt vargstam och snabbare skyddsjakter utreds.

Ingen sekretess

Det framkom mitt i sommarhettan att den svenska byråkratin inte har några verktyg för att sekretessbelägga uppgifter om var björnåtlar anläggs.

Naturvårdsverkets tjänstemän har insett risken för sabotage, men frågan dröjer för handläggning hos regeringen.

Stora skogsaffärer lockar alltid många läsare. En jätteaffär i västra Jämtland, där 8.817 hektar mark var till salu, utgjorde inget undantag.

En strid ström vargattacker inträffade i den södra landsändan. Många skyddsjakter blev det också, som exempelvis när alfahanen i reviret Ripelången fälldes. I andra fall var regelverken för skyddsjakterna så strama, att jakterna helt enkelt misslyckades.

I Östergötland tog dock myndigheterna krafttag och såg till att en förrymd fågel av arten emu kunde skjutas. Den fälldes för att inte äventyra fauna och flora.

Viktig varg levde farligt

Den genetiskt viktiga varghanen i Brängenreviret (varg född i konstgjorda reviret Tiveden, som staten skapade när två vargar flyttades dit) levde farligt efter en stor attack på får. Skyddsjakt inleddes, men man tappade bort spåren. I det läget trodde länsstyrelsens tjänstemän att man spårade alfahannen i reviret Ripelången. Men DNA-analyser visade att det var Brängenhannen som utförde atttacken.

I Västra Götaland jobbade i stort sett alla vargjägare gratis åt staten. Jägarna är intresserade, konstaterade ansvarig chef.

Ett inslag i SVT Västmanland väckte munterhet. Där hade en handläggare på länsstyrelsen liten självförsvarsskola och berättade hur människor skall slå och sparka mot vargar som nafsar.

I Hälsingland var alerta jägare behjälpliga och sköt två vargar som tog sig in i beteshagar hos får. I det ena fallet hoppade vargen över staketet.

En dansk jägare åtalades sedan han filmats av kustbevakningen när han var på säljakt på förbjudet område i Måkläppens naturreservat i Vällinge kommun.

Ordningsamma jägare gripna

I Östergötland blev det stort polispådrag när jägare provsköt sina bössor. De greps och anhölls, men utredningen visade att de agerat helt enligt reglerna och hade alla papper i ordning.

Jägarprofilen Kjell Lennartsson släppte ännu en film, denna gång om de problem med rovdjur som Tåssåsens sameby upplever. Filmen har i skrivande stund över 40.000 visningar på Youtube.

Emil Ekström i Gävleborg kunde hålla sig för skratt när han läste provsvaret om vildsinet han skjutit och som han hunnit ätit en liten grillbit av. Den innehöll chockerade 36.000 bequerel cesium..

Vi kunde rapportera om Bernard le Roux, som fått uppdraget att försöka medla i den svenska vargkonflikten. WWF har lagt tre miljoner kronor.

I juli hade vi också en riktigt solskenshistoria, om ihärdiga jägare som lyckades få fast en utländsk medborgare som saboterat en vildsvinsåtel. Det slutade med att polisen körde sabotören till en Bankomat, där han fick ta ut pengar och betala för sig.

Uppmärksammad knivdom

Ett mycket uppmärksammat rättsfall fick det att storma i debatten. Jägaren avbröt styckningen av ett rådjur och skjutsade sin son till hockeyträning. Före avfärd glömde han lägga ifrån sig kniven och dömdes för brott mot knivlagen. Högsta Domstolen nekade prövningstillstånd.

Förvaltningsrätten i Luleå stoppade skyddsjakt på ett vargrevir i Laxå, där vargarna satt i system att jaga kor. Bland annat dödades en kviga med en levandevikt på över 200 kilo.

Jägarkåren minskar, i alla fall om man ska tro statistiken från jaktkortsregistret. Antalet jaktkortslösare var i augusti det lägsta på tio år.

Och så kunde vi rapportera om nya framgångar för fantastiske rovstövaren Whiskey, som återigen lånats ut till Norge för att bekämpa skadegörande vargar.

– Man hoppas väl att han är odödlig, men jag har en ny valp som är fyra månader, sa Whiskeys svenske ägare.

Stor polisinsats

Jägarna kan lugnt fortsätta med ripjakten – även om populationerna av gnagare kraschar. Jakten påverkar inte ripbestånden.

Jakt- och viltpolisen Joacim Lundqvist välkomnade de nya reglerna – att björnhundar i år fick släppas vid anmälda och legala åtlar.

– Det stödjer jag till 100 procent. Den gamla lagstiftningen var tandlös, sa Joacim Lundqvist till Jaktjournalen.

Det blev stort polispådrag när jägarna Andreas Arthursson och Ludwig Stendahl behövde kontrollskjuta en bössa. I Jaktjournalen berättade de om den omtumlande händelsen. Polisen fick också förklara sitt agerande.

Polisen kunde gripa de utländska två män som observerats gå ut i skogen med ett armborst i Värmland. I bilen hade den ett armborst och sa att de burit det med sig för att försvara sig mot björnar.

Döda älgkalvar som hittades i Ale kommun, norr om Göteborg och skickades till SVA dog av svält.

Blev lite tokigt

Hur var det nu – krävs det fyra vargattacker mot tamdjur innan länsstyrelsen i Västra Götaland beslutar om skyddsjakt på varg? Chefen vid länsstyrelsens viltenhet, Anita Bergstedt, medgav för Jaktjournalen att hennes uttalande i lokalradion blev lite tokigt.

Tobias Härnström från Vänersborg i Västergötland lyckades på bockjaktspremiären med det många drömmer om. På sen eftermiddag smög han sig in på sitt livs bock.

Det blev naturligtvis mycket rapportering om björnjakten i augusti.

Viktor Amnér i Orsa och hans stövare Flinga och egna uppfödning Nisse hade en minst sagt lyckad förmiddag under björnjaktspremiären. Tre drev gav lika många björnar. En fick Viktor skjuta själv.

Under premiärdagen inträffade en otäck händelse, där Pär Sundström och hans son attackerades av en björn.

Redan efter en vecka var det i stort sett fullskjutet på många håll i Mellansverige.

I Ljusdal fälldes en jättelika björnhona. Vågen visade 220 kilo när länsstyrelsens personal hängde upp kroppen på besiktningsstationen.

Och en programledare på radiostationen Rockklassier trampade i klaveret och uppmanade björnjägare att skjuta sig själva. Efteråt pudlade både stationsledningen och programledaren.

Jaktjournalens scoop

– Läget är mycket allvarligt och akut. På många ställen kommer det inte bli någon älgjakt i höst och på andra kommer det bara att jagas kalv, sa Johan Frost på Jägareförbundet i Dalarna.

Gråhundstiken Meios Kalla Karlsson III vann Gråhundsmästerskapet i överlägsen stil.

Jaktjournalen presenterade de olika tävlingsekipagen i kommande Älghund-SM – bland andra jämten Assar och ägaren Patrik Axelsson, som vann tävlingen.

Jaktjournalen var först i landet att rapportera om mystisk död bland vildsvin skogarna i Fagersta. Någon vecka efter vår första artikel, som kablades ut i hela landet, stod det klart att Sverige fått sitt första utbrott av afrikansk svinpest. Det blev en upptäckt som fått långtgående konsekvenser för jakt och friluftsliv på ett 100.000 hektar stort område. Det infördes förbud mot att röra sig i terrängen – ett förbud som hävs tidigast i september 2024.

Ofrivillig älgjägare

Det första delbetänkandet från Renmarkskommittén offentliggjordes. Förslaget är att staten fortsätter upplåta småviltsjakten i fjällen, men bara tills Renmarkskommitténs slutbetänkande kommer 2025.

Ordförandena i samtliga regioner inom Svenska Jägareförbundet gick till hårt angrepp mot Äbin och skogsbrukets makt i älgförvalningsgrupperna.

Och så porträtterade vi Jaktjournalens medarbetare Roger C Åström, som var beredd inför sin 50:e säsong som jägare – ofrivillig älgjägare.