Renar och vargar är omöjligt att kombinera, enligt samebyarna i Jämtland som nu överklagar beslutet att länet ska ha vargrevir med valpar, Arkivbild: Gettyimages

Ännu en rättstvist väntar om vargarna i Jämtland

Nu blir det ännu mer domstolsförhandlingar om vargreviret som Naturvårdsverket bestämt ska få finnas i renskötselområdet i Jämtland. Naturvårdsverket håller fast vid sin inslagna linje och nu drar de berörda samebyarna igång en rättsprocess.

– Naturvårdsverket har inga fakta. Det är helt horribelt, säger Nicklas Johansson, ordförande i Tåssåsens sameby, till Jaktjournalen. Det handlar om ett vargrevir som kallas Krokvattnet och som delas mellan Gävleborgs län och Jämtlands län. Jämtland är drabbat längst ned i det sydöstra hörnet. Länsstyrelsen i Jämtland fann fem vargar i reviret första gången man inventerade. Tre av dem sköts i skyddsjakt och man trodde att alfaparet fällts. Men det visade sig att endast hannen tagits bort och tiken antas leva kvar i området. Förvaltningsrätten stoppade skyddsjakten. – Vi har överklagat. Det är viktigt för oss att domstolarna fastställer vad som egentligen kan räknas som allvarlig skada för rennäringen, berättar Niklas Rumm, rovdjurshandläggare vid länsstyrelsen i Jämtland.

Hägnade renar dog

Området där vargarna lever i Jämtland var tidigare reservbete för renarna. Efter 14 års förhandlingar fick man igenom att det nu är ordinarie bete. Området behövs för bete för att bland annat lavar ska hinna växa till sig. Samebyarna har inga andra områden att tillgå. Men då kom beslutet från Naturvårdsverket, att även Jämtland ska tillåtas ha vargrevir med valpar. – Renarna kunde inte köras ned till området och blev stående i hägn. De dricker inte vatten som erbjuds dem, utan måste få i sig vätska via snö som körs fram. Många renar var i väldigt dåligt skick och en del dog av det. Vargarna har också dödat renar, berättar Niklas Rumm. Både länsstyrelsen och enskilda politiker har protesterat mot Naturvårdsverkets beslut om vargar i Jämtland. Men Naturvårdsverket meddelar att beslutet står fast.

Överklagar

Sameradion rapporterar att verket så sent som i fredags sa nej till en begäran från samebyarna Tåssåsen, Handölsdalen och Mittådalen om att beslutet rivs upp. Vargarna har inneburit stora kostnader för samebyarna, både i tid och pengar. Dels går det inte att hålla ihop renhjordarna när renarna jagas av vargar, dels måste samebyarna lägga tid på ansökningar om skyddsjakter och kartläggning av skadade och dödade renar. De drabbade samebyarna har också långt större skador än de max tio procent som riksdagen fastslagit ska vara en gräns för rovdjursskador. – Vi kommer att skicka in en överklagan, konstaterar Nicklas Johansson i Tåssåsens sameby.