Ammunitionens fel när Blaserstudsaren exploderade!

När Christer Svensson, Bollnäs, förra sommaren avfyrade sin Blaser modell 93 exploderade hela tillvaron. Vapnet sprängdes och slutstycket slungades med fruktansvärd kraft bakåt och slet av Christers tumme och demolerade halva hans ansikte. Nu har vapnet varit hos en opartisk instution i Tyskland och experternas rapport visar att anledningen till att geväret exploderade berodde på att ammunitionen var överladdad vilket ledde till för högt gastryck

Christer Svensson, Bollnäs, skadades svårt när hans Blaser R93 exploderade under inskjutning förra sommaren.

Christer Svensson, hade inte tagit del av rapporten när Jaktjournalen ringde och berättar vad en teknisk undersökning kommit fram till.
– Det är helt fel, säger Christer upprört när JJ läser upp pressmeddelandet.
Christer är övertygad om att slagstiftet i hans vapen gått av och slungades framåt och avfyrat patronen innan mekanismen låst slutstycket.
– Jag sköt med Normas fabriksladdade Alaska .30-06 och hade tidigare skjutit sexton patroner i min gamla Sakostudsare utan problem. Med min Blaser R93:a hade jag tidigare bara skjutit Lapua Scenar 8 gramskulor med, berättar Christer.
När olyckan inträffade hade Christer skjutit och markerat tre skott med hjälp av kikarsiktet. Det fjärde skottet slutade med katastrof när studsaren exploderade.
Christer lider fortfarande av sviterna efter olyckan när flera ben i ansiktet krossades.
– Jag har svår värk som kommer och går, berättar Christer för Jaktjournalen.
Teknisk rapport
Den havererade Blaserstudsaren har blivit inspekterat av den opartiska institutionen DEVA-Institute (Deutsche Versuchs- und Prüfanstalt für Jagd- und Sportwaffen e.V.) och experternas rapport visar att ett för högt gastryck orsakat av ammunitionen var anledningen till haveriet.

“Skadan på det inspekterade geväret var nästan otvivelaktig en effekt av övertryck skapat av patronen i kombination med att hylsan brast”, skriver man i ett pressmeddelande.

Dessutom visar rapporten att slutstycket varit i en låst position.

“Skadan av låsmekanismen och ytskiktet på geväret visar också att slutstycket var i sin låsta position när det avfyrades”.

Experterna friskriver därför geväret och hanteringen av vapnet som grund till felet.

Christer Svensson är inte nöjd med dagens tekniska rapport och tänker gå vidare med ansvarsfrågan.
– Blaser måste ta sitt ansvar, säger Christer Svensson till Jaktjournalen.

AKTUELLT

Ingrid 79 år fällde 20-taggare

Strömsund (JJ) Att åldern inte har någon betydelse är Ingrid Ludwig, 79 år, ett levande bevis på. I går fällde hon en riktig drömtjur på 20-taggar i Lillvikens Jaktlag, i norra Jämtland.

Det är den vikbara Tikkan polisen vill stoppa

Umeå (JJ) Andra vapen kan enkelt plockas isär och blir då kortare än Tikka T3 TAC A1. Men det är bössan med den vikbara kolven polisen vill stoppa. Nu ska saken upp i Kammarrätten och hittills har tvisten om Tobias Lindgrens licens kostat honom 74 000 kronor.

Vad är det för skogsfågel egentligen?

Norrbotten (JJ) Kusinerna Jonte Salomonsson och Joel Salomonsson från Gråträsk och Piteå i Norrbotten är ivriga skogsfågeljägare. I går fällde dock en skogsfågel de aldrig tidigare stött på. Inte ens fågelforskaren Martin Green kan med säkerhet säga vad det rör sig om.

Annonser