Älgjakten skjuts upp på grund av brunst

Blekinge/Skåne (JJ) Älgarna i Blekinge och Skåne får vara ifred ett par veckor till i stora delar av länen. Anledningen är att jägarna inte vill störa älgkorna, och riskera att de inte blir betäckta.

Äljägare i Blekinge och Skåne har valt att senarelägga äljakten för att inte störa älgbrunsten. (Foto: iStock)

I östra Blekinge startar jakten som planerat den 10 oktober. I mitten av länet avvaktar hälften av jaktlagen, och i väst väntar alla en eller två veckor.

Alla skånska jaktlag har kommit överens om detta, förutom ett, rapporterar Kristianstadsbladet.

Anledningen är att jaktlagen vill att älgarnas brunst ska vara över innan jakten börjar, berättar Jonas Paulsson som är ordförande i Jägareförbundet Skåne.

– Med sena somrar och värme långt in på hösten så förskjuts allting. Älgarna trivs i ett visst klimat, men det varierar med tiden, säger Jonas Paulsson.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Skyddsjakt på utter ska rädda unik öringstam

Vad händer när två skyddsvärda arter ställs mot varandra? Jo, i ett aktuellt fall blev beslutet att skjuta den ena. Det handlar om den rödlistade uttern, som gått hårt mot ett lokalt bestånd av Siljansöring.

Överklagade och återfår rätten till vapenlicens

Mannen hyrde in sig i ett magasineringsförråd där han förvarade sina vapen i ett säkerhetsskåp. Det fick Polisen att återkalla hans vapenlicenser, men nu slår Kammarrätten fast att mannen åter är lämplig att inneha vapen.
ANNONS ▼

Annonser