Ledare

Älgjägarna imponerar

Foto: Per Jonson
Förra hösten genomförde Jaktjournalen en landsomfattande enkät bland älgjägarna. Det är den bredaste undersökning som är gjord då vi även undersökte vilken utrustning dagens jägare använder.
Förutom vilka kalibrar som används, tog vi även reda på flyktsträcka, antal skott, jaktmetoder, vapen, kikarsikten och mycket mer. Efter att ha satt sig in i all statistik som är sammanställd kan jag inte bli annat än imponerad, bland annat därför att för varje fälld älg användes i snitt 1,3 skott.

Väl förberedda

Älgjakten i Sverige är något av en allmogejakt och i stora delar av landet delar man in året i före och efter älgjakten. Enligt tillgänglig statistik deltar cirka 275 000 jägare i älgjakten varje höst. Snittet på avlossade skott per fälld älg visar att jägarna är väl förberedda inför jakten. Det visar också att man tar skott i rätt ögonblick och att man träffar där man siktar. I dag finns inget allmän krav på skjutprov för att delta i älgjakten. Men alla skogsbolag och de flesta jaktlag har ändå krav på att deltagarna varje år ska skjuta minst bronsmedalj på älgbanan. Med andra ord jägarna tar älgjakten på allvar och man imponerar i skogen.

20 år sedan

För 20 år sedan publicerade vi en undersökning som Stora Skogs Ockelboförvaltning gjorde i 80 jaktlag på 150 000 hektar. Under åren 1990–1994 fälldes 3 781 älgar och vid fjolårets undersökning registrerades 1 183 fällda djur från hela landet. Du kan läsa allt om fjolårets undersökning på sidan 38 i denna tidning. Det finns knappast något populärare samtalsämne runt om i landets jaktkojor än just älgjakt. Och jag garanterar att undersökningen ger många intressanta svar. Läs och jämför gärna med era egna resultat i jaktlaget.

Kalibrar och kulor

Vilken kaliber är bäst? Det är en ständig frågeställning som vi jägare ofta diskuterar. En sak är säker, om vi jämför både 90-talets undersökning och fjolårets undersökning framgår det att 30-06 är den populäraste kalibern. På 90-talet var 6,5×55 den näst vanligaste, nu har det blivit en förändring då vi dragit oss mot grövre kalibrar. Den näst vanligaste älgkalibern i dag är 9,3×62, den är faktiskt nästan lika populär som 30-06. Vill du veta mer om undersökningen rekommenderar jag dig att läsa artikeln. Då får du bland annat veta vilken studsare och kikarsikte som används mest samt hur lång flyktsträcka en älg har beroende på kaliber. Slutligen – ett stort tack till alla er som deltog i undersökningen. Skitjakt!