Jaktnyheter

Älgjägare tvingades skjuta björnhona som gick till attack

Jägaren såg först en björnunge, sedan kom honan. Händelsen inträffade vid Hjärtnäsberget. Karta: Eniro

En älgjägare i Hälsingland tvingades freda sig emot en björnhona som gick till attack.
- Han såg först en björnunge och sedan honan, berättar länsstyrelsens besiktningsman, Hans Nordin.

"}}

Det var vid älgjakt i trakten av Hjärtnäsberget norr om Ljusdal som händelsen inträffade i torsdags. Jägaren gick med hund, men den hade ingen kontakt med björnhonan i det ögonblick jägaren såg den.

– Han såg först en björnunge och sedan björnhonan. Hon kom närmare och då sa han åt henne ”gå härifrån!”, men hon kröp under ett vindfälle och kom rakt emot jägaren. Då valde han att skjuta, på ungefär fem-sex meters avstånd, berättar Hans Nordin.

Björnen kastade om och då fullföljde jägaren och sköt ytterligare skott tills björnen låg ned.

Jägarens slutsats är att det var en fjolårsunge han såg.

”Aggressionshöjande faktorer”

– Vi får inte röra björnen och göra några närmare undersökningar i under sådana här förhållanden. Björnen skickas till SVA. Men hon hade mjölk i juvret och ordentligt dragna spenar, säger Hans Nordin.

Han tycker att händelsen sticker ut från det normala och räknar upp aggressionshöjande orsaker vid björnmöte: Hundar, björnungar, ideläggning, mat och att björnen är påskjuten och skadad.

– Om tre av dessa faktorer samverkar blir det nästan alltid en attack. I det här läget var inte hunden på björnen i det läge jägaren såg den. Men kanske anade björnen hundens närvaro i alla fall, säger Hans Nordin.

Polisen kom till platsen och man hjälpes åt att dra ut den cirka 100 kilo tunga björnhonan ur skogen. Nu skickas kroppen till SVA för undersökning.