Älghundklubb kritisk mot inskränkningar av jakttiden

Förslaget om att korta jakttiden för löshundsjakt på älg kritiseras av älgjägare. Västsvenska Älghundklubbens har skickat en skrivelse till huvudsstyrelsen som de vill ska ställa sig bakom skrivelsen .

Fram tills forskning visar att jakt med ställande hund påverkar vinterälgarna negativt bör den få fortsätta bedrivas, anser styrelsen i Västsvenska Älghundklubben. Arkivfoto: Per Jonson

Västsvenska Älghundklubbens styrelse är inte nöjda med förslaget om att inskränka jakttiden på löshundsjakt på älg, och ta bort februarijakten. Nyligen tog de beslut om att formulera en skrivelse till huvudklubben Svenska Älghundklubben.

– Ja, vi tycker inte det är rätt att slopa februarijakten utan några vetenskapliga belägg för att den påverkar älgstammen negativt, säger Per Bryntesson, ordförande i Västsvenska Älghundklubben.

Hos huvudstyrelsen har skrivelsen precis inkommit och de har därför inte hunnit diskutera frågan ordentligt än. Karl Johan Bergmark, ordförande håller dock med Per Bryntesson i sak.

Efterlyser konsekvensutredning

– Jag tycker också en biologisk konsekvensutredning borde föregå några beslut om jakttidsförkortning. Löshundsjakten är ju ett gammalt kulturarv vi måste värna om, säger Karl Johan Bergmark.

Huvudstyrelsen ska nu ha ett möte innan man beslutar sig för om Svenska Älghundklubben ska ställa sig bakom Västsvenskas skrivelse.

– Vi ska titta på skrivelsen. Jag har skickat ut den till de andra berörda.

Tiden för att lämna in synpunkter på förslagen om jakttidsförändringar håller på att rinna ut. I slutet av mars ska jakttidsberedning sätta sig ner med förslagen innan dessa skickas vidare till Naturvårdsverket.

Läs också Jägareförbundet föreslår: Älgjakt med löshund i februari slopas

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Försäkringsbolagen tjänar idag mer på djurägarna

De senaste tio åren har kostnaderna för hundägarnas försäkringspremier ökat markant. Försäkringsbolagen skyller på veterinärerna men oavsett ökade veterinärkostnader är försäkringsbolagens marginal densamma – eller till och med större.

Flydde från björn i vild panik

Midsommarfirandets inledande friskvårdsprojekt slutade i dödsångest. Stina Sundström och sju mindre barn sprang på en björn utför Enviken och flydde för livet.

Vinn tre dagars jakt i Ströms Vattudal

Drömmer du om att få uppleva älgjakt när den är som bäst. Tveka då inte att anmäla dig till Jaktjournalens Vinnarjakt i Ströms Vattudal, Jämtland, i slutet av september. Vi lottar ut fem platser till våra prenumeranter.

Finska rakrepetern Lynx testas

Finska studsaren Lynx TD15 är en rakrepeter med en enkel men ytterst smart konstruktion. Pipan, fram- och bakstock har separata fästen i ett fräst och slipat aluminiumblock. Att lossa kolven med pipan fast i lådan gör att träffläget förblir orubbat.

I hårkorset: Var är jägarna i vapendebatten?

Vi jägare och sportskyttar utgör inte hotet, men drabbas ändå fatalt. Varför skriker vi inte högre när vår vardag raseras bit för bit. Ett nytt vapendirektiv ska tillämpas i Sverige och under några år har frågan utretts och stötts och blötts. Än så länge finns ingen kvitto på utfallet men om polisen hade fått bestämma
ANNONS ▼

Annonser