Längta till hösten med en bogstek gjord på älgkalv.Foto: Josefine Julén

Älggryta på skogens guld

Längtar du efter älgjakten? I jägarens frys bör det finnas skatter kvar från sensommaren och hösten. En älgkalv tillagad med svamp, bär och ädelost kan vara något av det finaste naturen har att erbjuda.

"}}

JJ:s medarbetare Julius Berg fällde älgen som nu hamnat i grytan. Det var under Jaktjournalens årliga redaktionsjakt i Jämtland.

Älgjakten har varit slut för säsongen sedan länge och det är en utmärkt ursäkt för att stoppa huvudet i frysen på jakt efter de finaste råvarorna. En älgstek går det att skämma bort vem som helst med.
Kombinera den med en varm kålsallad och krossad potatis, så finns det inget rum för efterrätt.

Men en sak i taget. Våra styckdetaljer håller inte exakta storlekar och vikt. Löken är mer eller mindre kraftig i sin smak, precis som vinet (jag har nästan alltid smakrikt Italienskt hemma och det är det som hamnar i grytan) och osten vi väljer.

Det finns ingen anledning att mäta eller väga ihjäl ingredienserna, du kommer klara dig fint på cirka-mått och på att smaka. Glöm inte att ta upp de frysta råvarorna i tid. Köttet ska inte komma direkt från kylskåpet till grytan utan sakta stiga i graderna rumstemperatur.

4 portioner

500 gram bogstek på älg

Smör och olja att steka i

Salt, vitpeppar och svartpeppar

1 tärning grönsaksbuljong

1 kruka timjan

2 st gul lök

2-3 vitlöksklyftor

30 gram riven rotselleri

30 gram riven kålrot

3 dl vatten

1 dl rödvin

3 msk kalvfond

1 msk soja

200 gram gula kantareller (stekta)

2 dl grädde

150 gram Kvibille gräddädel special (eller gorgonzola)

1-2 msk hjortronsylt

700 gr brysselkål

80 gr bacon

1 dl hackad sötmandel

2 msk honung

Salt

1 kg mjölig potatis

50 gr smör

Timjan, salt och peppar

Ingen anledning till panik, jag lovar att det är enkelt. Vi börjar så här:

  • Putsa steken och bryn köttet i smör och olja i en gjutjärnspanna, salta och peppra (vitpeppar). När köttbiten fått en rostad stekyta är du klar med steg 1.
  • Ta upp köttet. Sänk värmen rejält och kasta i hackad lök och vitlök. Låt löken svettas i pannan tills den blir nästan genomskinlig.
  • Ner med steken i grytan där löken ligger, tillsätt vatten, en buljongtärning, riven kålrot och riven rotselleri, några kvistar timjan samt rödvin. Sätt på locket. Nu sköter sig steken själv i ungefär en timma. Låt allt puttra på låg värme.
  • Sätt ugnen på 180 grader och börja skala potatis. När potatisen är färdigskalad bör ugnen vara varm. Lägg några skivor bacon på bakplåtspapper på en plåt och kasta in mitt i ugnen. Efter 15-20 minuter är baconen krispig och fin. Ställt åt sidan.
  • Potatisen bör nu puttra på spisen. Höj värmen på ugnen till 225 grader. Rensa brysselkålen på fula kvistar (fryst kål fungerar också och behöver sällan rensas. Om du använder fryst kål, dela den på mitten), lägg på en ugnsfast form och ringla över honung, olja och salt. Rosta i ugnen på 225 grader i cirka 20-30 minuter. Låt sedan kålen hålla värmen i folie.
  • Hacka sötmandel och rosta i medellåg värme i teflonpanna. Snåla inte med saltet. Mandlarna är klara efter cirka 5 minuter. Du känner på lukten när fettet i nöten börjar smälta. När nötterna är klara, häll upp i serveringsskål.
  • Smält 50 gram smör i stekpannan. Häll den sedan över den färdigkokta potatisen som du lagt i en djup plåt och krossat (stora bitar) med en träslev eller liknande. Salta potatisen och stoppa in i ugnen, 225 grader, cirka 20 minuter. Foliepaktet med kålen, kan hålla värmen med potatisen.
  • Ner med kantarellerna i stekpannnan. Stek som hastigast i smör, salt och vitpeppar. När kantarellerna är gyllenbruna är de klara. Ställ åt sidan.
  • Efter cirka en timma eller mer är köttet klart, jag brukar inte använda termometer när jag gör stek utan låter köttet gå så länge det passar. En mör älgkalv tar inte lång tid. Lyft upp köttet på en stekbräda och skär i lagom tjocka skivor.
  • Sila buljongen så att den blir helt slät. Tillsätt sedan svampen, grädde, ost och kalvfond och låt puttra på svag värme (osten får inte koka). Smaka av med soja om mer salt behövs. När du tycker buljongen har fått rätt smak, runda av med en sked hjortonsylt.
  • Låt det skivade köttet åka tillbaka ner i grytan och dra några varv med svartpepparkvarnen över. Plocka potatisen ur ugnen och tillsätt lite färsk timjan.
Med brysselkål och bacon behövs egentligen ingen potatis. Men man måste inte heller välja.
  • Hacka den tillagade baconen och strössla över brysselkålen tillsammans med den rostade mandeln. Nu är det klart att servera!