Jaktnyheter

Aggressiva fiskmåsar tvingar äldre att stanna inne

I Sverige har det i år främst varit en virusvariant som drabbar måsar som dominerat. Foto: Getty Images.

Närgångna och aggressiva fiskmåsar hindar över hundra hyresgäster på ett äldreboende att använda sin uteplats. Att tvingas stanna inne har lett till ökad oro och ångest bland de äldre. Länsstyrelsen nekar dock skyddsjakt på fiskmåsarna.

Ett äldreboende i Partille utanför Göteborg har s stora problem med aggressiva fiskmåsar att de äldre tvingas hålla sig innemhus då de inte kan använda sin uteplats. Det skriver Göteborgs posten.

Många på boendet lider av demenssjukdom och enligt det kommunala fastighetsbolaget Partillebo påverkas de äldres hälsa av att inte kunna använda uteplatsen.

”Att tvingas vistas inomhus påverkar de boendes hälsotillstånd och välbefinnande. De boende lider till följd av detta skada i form av ökad oro, ångest och sämre hälsa”, skriver man i sin ansökan om skyddsjakt  enligt GP.

Partillebo ansökte om skyddsjakt hos länsstyrelsen efter att man testat att sätta upp fågelskrämmor utan framgång, men myndigheten säger nej och menar att bolaget behöver testa fler förebyggande åtgärder. Till exempel att sätta upp nät med blänkande ting, exempelvis CD- skivor samt andra typer av fågelskrämmor som bör flyttas runt för att ge effekt.