Annons
557 Synthetic – Prisvärd studsare från CZ | Jaktjournalen
Just nu:
Annons
4 år sedan cz
557 Synthetic – Prisvärd studsare från CZ
CZ 557-serien är egentligen en idealisk studsare för unga jägare som vill ha ett modernt och tåligt vapen med lämplig prislapp. Med CZ 557 Synthetic har den tjeckiska vapentillverkaren tagit ett steg framåt i sin vapentillverkning och skapat ett både balanserat och välskjutande vapen.
Zbrojovka Brno började sin verksamhet i början av 1900-talet. Historien startar som en reparationsresurs för järnvägsutrustning och armévapen men övergår till att bli en tillverkning av telegrafutrustning, järnvägsmateriel och verktyg. Världskrigen tvingade fram en ominriktning av verksamheten mot tillverkning av militära vapen. Efter krigen öppnade sig en marknad för jaktvapen men även tillverkning av fordon, cyklar, industriutrustning och motorer. CZ är i dag en stor tillverkare av jaktvapen. Fabriken förfogar över en toppmodern maskinpark och många moderniserade vapenmodeller har lanserats de senaste åren. Tidigare Brnomekanismer har varit populära hos custombyggare som utgångspunkt för exklusiva vapenbyggen.

CZ 557 Synthetic

CZ 557 Synthetic är den senaste studsaren i 557-serien och presenterades av Normark inför förra året. CZ 557 har kvaliteter som lyfter vapnen till samma nivå som många andra tillverkare. Deras tidigare rykte om att vara grovsmidda vapen som trots allt varit omtyckta av vapenbyggare som letat efter pålitliga mekanismer för customvapen är borta.

Syntetstock med greppaneler

Stocken har ”fullvuxna” mått utan att upplevas som klumpig. Stocken sägs vara specialdesignad för just denna modell. Man har valt att utforma greppanelerna efter samma mönster som på Lyxmodellen men med en mjuk känsla i greppytorna. Jag är lite tveksam om man lyckats särskilt väl med detta. Den som köper en CZ 557 Synthetic kanske inte sätter det estetiska i första rummet. Pistolgreppet har en lämplig handutfyllnad som ger ett bekvämt grepp. CZ har valt att inte plastbädda stocken. Rekylkrafterna tas upp på ett mycket bra sätt då precisionen är utmärkt.

Kallhamrad pipa

CZ 557 Synthetic har samma kallhamrade pipa som 557-serien i övrigt. Enligt fabrikens uppgifter har piporna genomgått tester med över 8 000 avfyrade patroner med ett minimum av skötsel. Kravet 8,5 centimeters spridning på 300 meter är en godkänd träffbild från ett standardgevär. Det är få jägare som under en livstid kommer upp i 8 000 skott med ett jaktgevär oavsett hur mycket man tränar och jagar. Antalet jägare och skyttar som däremot faller in i facket ”ett minimum av vård” är troligen rätt stort.

Magasin

Magasinsbotten är tillverkad i metall med en låsning som är snygg och fungerar väl. Magasinet rymmer fem patroner så kapaciteten är tillräcklig för de ändamål som studsaren är avsedd för. Matningen fungerade utan problem under mina provskjutningar.

Slutstycke

CZ har till sin 557 Synthetic valt samma slutstycke som i övriga 557-serien. Slutstycket har två låsklackar med utdragare och utstötare av samma modell som bland annat CG 1900 och Sako. En beprövad lösning som fungerar väl. Slutstycksgången är mycket bra och fungerade väl under testperioden. Att mekanismen är spänd indikeras i bakkant på slutstycket där man kan se en liten röd stålsprint som sticker ut. En bra säkerhetsdetalj. Slutstycket kan öppnas i säkrat läge för plundring. Detta innebär att slutstycket inte är spärrat i säkrat läge vilket kan vara besvärande om man oavsiktligt råkar rubba det ur sitt läge. När slutstycket ska tas ur mekanismen trycker man ner en tunn stålskiva som sitter ”gömd” under slutstyckets vänstra del Man måste dra ut slutstycket för att se stålskivan. För den som tycker om Mausers stora tangent ter sig kanske CZ:s lösning pillrig och besvärlig. Nu är det som det är och det är bara att acceptera, för fungerar gör det. Risken att man skulle komma åt det lilla stålblecket när man bär vapnet med öppet slutstycke kan jag inte se. CZ 557 Synthetic har mycket bra slutstycksgång som gör skyttet smidigt på löpande mål.

Kikarmontage

CZ 557 Synthetic har baser för kikarfästet integrerat i lådan. Till dessa baser passar Warne och fungerar som snabbfästen. Kikarmontaget blir skottfast och klarade av att monteras av och på utan att träffläget förändrades.

Skytte

CZ 557 Synthetic är liksom de övriga vapnen i 557-serien en positiv överraskning. Vapnet är mycket välbalanserat. Syntheticmodellen saknar öppna riktmedel vilket kan tyckas både bra och dåligt. Om olyckan är framme och kikarsiktet havererar kan öppna riktmedel vara händigt. Men hur ofta händer det? Jag tycker att studsaren får ett renare utseende utan öppna riktmedel. Skulle det hända får man väl avsluta för dagen. Vapnet upplevdes som lugnt och stabilt vid besöket på älgbanan. Gummibakkappan dämpar rekylen bra. Nu är ju inte .308 Win någon tung kaliber att skjuta med. Några serier från skottstol resulterade i en bästa träffbild omkring 20 mm med Lapua Scenar. CZ 557 Synthetic levererade fina träffbilder med Lapua Naturalis och fungerade också väl med Norma Oryx.

Avtryckarsystem

CZ och Brno var inte berömt för sina avtryckarsystem. Men 557-serien är ett lyft i frågan med justerbart avtryckarsystem av hög klass. CZ:s nya avtryckarsystem har alla justeringsmöjligheter som man kan önska sig.

Vapenpaket

Normark kommer att erbjuda CZ 557 Synthetic som ett paket med Warne-fästen, ett kikarsikte, WildGame 2,5-10/50 belyst och en ATEC ljuddämpare för 11 900 kronor. Ett mycket prisvärt startpaket.

Sammanfattning

CZ 557 Synthetic är ett ur prissynpunkt attraktivt vapen. Med det paket som Normark erbjuder blir det ännu attraktivare. Vad Atec-dämparen går för är bekant men vad kikarsiktet presterar får visa sig. 2,5-10/50 med belysta riktmedel är ett användbart sikte. Balans och skjutvänlighet finns hos studsaren och borde locka köpare.  

Modell: CZ 557 Synthetic. Kaliber: .308 Win, .30-06 och enligt CZ: hemsida finns 6,5×55 SE. Längd: 104 cm. Piplängd: 52,0 cm. Vikt: 3,3 kg. Magasin: För fem skott. Pris: 8 995 kr. Generalagent: Normark Scandinavian.

 

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!