Med en optimerad studsare ökar du träffsäkerheten.

4 tips för bättre träffsäkerhet

Som jägare är det nödvändigt att träffa där man siktar. Flera parametrar styr förmågan att skjuta ett bra skott. Om man bortser från vikten av kontinuerlig träning är det några detaljer med studsaren du direkt kan fixa till. Jaktjournalen ger dig fyra bra grundtips.

Träffsäkerhet, förmågan att sätta kulan där man vill ha den, är guld värt i jaktsammanhang. Detta gäller oavsett om du står som skytt på en drevjakt där du förväntas kunna tackla snabba skott på vilt i rörelse, eller om du pürschar småvilt och har möjlighet till bra stöd och skytte mot stillastående mål. Du kan som skytt styra utgången i hög grad. Kontinuerlig skytteträning året runt är viktigt. Inte nog med att du sannolikt blir en bättre skytt. Du lär också känna ditt vapen bättre. En egenskap du kommer att ha nytta av i skogen, där du till skillnad från på banan kan ställas inför oväntade scenarion och snabba beslut. Men innan du börjar nöta på skjutbanan gäller det att du trimmar in ditt vapen. Vi utgår från att pipan är i gott skick och att siktet är inställt.

1. Anpassa kolven

Kulskyttet har mycket att vinna på att ta lärdom från hagelskyttet. En studsare som är anpassad till dig ökar både din förmåga till ett snabbt anlägg som till bättre träffsäkerhet. I dag kan de flesta nya kulgevär köpas med förhöjd kolvkam. Denna smarta ställbara modifiering av kolven gör att du ”kommer rätt” direkt i anlägget. Nästan alla har i dag kikarsikten monterade på sina kulgevär och dessa bygger alltid mer eller mindre i höjd jämfört med öppna riktmedel. Prova att göra en anläggning med ditt vapen när du blundar. Be en kamrat lysa med ficklampa genom kikarsiktet mot ditt öga. (Se till att blunda!) Hamnar ljuskäglan mitt i ögonlocket har du ett bra anlägg från början, hamnar ljuskäglan utanför ögat bör du modifiera kolven. Oftast handlar det om att bygga på den en eller ett par centimeter i höjd. Även längden på kolven har betydelse. En storvuxen jägare med långa armar kräver en längre kolv än en liten jägare.

2. Använd stöd

Att få målet att vara still i kikarsiktet är inte heller lätt alla gånger. En stillastående räv i stubbåkern på 100 meter vandrar i kikarsiktet om du inte fixerar din skjutställning. Ju mer förstoring du har på siktet, desto tydligare ser du hur hårkorset vandrar runt, trots att du vid en lägre förstoringsgrad upplever att du håller vapnet stilla. Ett bra benstöd är därför många gånger nyckeln till bra träffsäkerhet. På marknaden finns flera benstödsproducenter som levererar teleskopstöd som monteras direkt på stocken. Detta är en smart och relativt billig investering till ett betydligt bättre skytte.

3. Bli vän med trycket

Att se igenom skottet och framförallt att krama avtryckaren är mycket viktigt. De allra flesta moderna kulgevär har ställbart trycke, vilket gör att du själv kan justera vikten innan slagstiftet lossnar och träffar tändhatten. Det finns inget givet idealtrycke men regeln lagom är bäst står sig bra. Utgå från ett kilo motstånd och prova dig fram. Skaffa en klickpatron och träna torravfyrningar. Tävlingsskytten och trickskytten Jocke Smålänning berättade nyligen att han gör cirka 60 torravfyrningar per 100 skott. På det viset lär man känna sitt trycke. Man blir inte heller resultatorienterad utan kan koncentrera sig på tekniken helt och hållet.

4. Få ner rekylen

Rekylrädsla är en av skyttens värsta fiender. Det går inte att göra bra avfyrningar om du är rädd för det som ska komma. Spänningarna i kroppen och den krampaktiga avfyrningen gör dig helt enkelt till en sämre skytt. Rekylrädsla avhjälps enklast genom att minska rekylen. Det kan göras med hjälp av rekyldämpare, ljuddämpare, skifte till en klenare kaliber eller byte till ett tyngre vapen i samma kaliber. Även bakkappan kan skiftas till en mjukare variant. Den gamla backelitkappan är sällan snäll vid axeln.

Träna praktiskt

Avslutningsvis bör nämnas att du förbättrar din träffsäkerhet ju mer du tränar. Men du måste också träna på det sättet du har tänkt att jaga på. Detta gäller både skjutställning och temperatur. Ska du jaga toppfågel i minus 20 grader bör du skjuta in vapnet i samma kyla. Ska du stå som passkytt på en drevjakt, ja då är skyttebiografen rätta träningen för dig. Ska du bli bra måste du helt enkelt träna på rätt sak och med ett vapen optimerat för dig. Glöm inte heller att träna med den ammunition du tänkt jaga med!