36 björnar skjutna i renskötselområdet i vår

36 björnar har hittills fällts i årets vårliga skyddsjakter i renskötselområdet. – Vi bedömer att det finns utrymme för licensjakt också, säger Anna Danell vid länsstyrelsen i Norrbotten.

Björnar i renhjordarna är ett stort problem för rennäringen. Foto: Gettyimages

Björnar som dyker upp i renhjordarna ställer till stora bekymmer, speciellt om vajorna är högdräktiga eller har nyfödda kalvar. Det i princip den enda anledningen till att björnar avlivas på våren i de nordligaste länen.

– Här har det skjutits nio björnar. Det pågår också jakt på ytterligare två. Samtliga är skyddsjakter i renarnas kalvningsland, säger Emma Andersson, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Jämtland.

I Västernorrland har i år ingen björn fällts i skyddsjakt. I Västerbotten är 11 björnar avlivade och länsstyrelsen har beviljat skyddsjakt på totalt 13 björnar.

Licensjakt också

– En björn sköts när den var bland renar i vinterbetet, resterande delen är björnar i kalvningsområdet, säger Linda Backlund, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Västerbotten.

Hennes kollega på länsstyrelsen i Norrbotten, Anna Danell, kan berätta att 16 björnar hittills är fällda i skyddsjakt i länet. Även där handlar det om problem för renskötseln.

– Det fortfarande finnas utrymme för licensjakt. Vår bedömning är att 30 björnar kan fällas totalt i år, säger Anna Danell.

Från Dalarna har vi inte lyckats få fram någon uppgift.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Nytt bolag höjde jaktarrende med 55 procent

Skogsbolaget höjde arrendet med 55 procent och gav jaktlaget sex dagar på sig att lösa ekonomin. ”Flera i laget kommer att hoppa av och för resten blir det dubbelt så dyrt tills vi hittar nya medlemmar” berättar en jägare.

Öppnar för enklare distribution av vildsvinskött

Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) hade i vecken möte med lantbruksorganisationer och jägarförbund. Agendan var vildsvinen och målsättningen var att klargöra de utmaningar vildsvinen bidrar till. Regeringen hoppas till hösten kunna fatta beslut som möjliggör enklare försäljningskanaler för vildsvinskött.
ANNONS ▼

Annonser