156 björnar fällda hittills

Efter lunch på måndagen har totalt 156 björnar fällts i den pågående licensjakten 2020. Här listar vi län för län hur avskjutningssiffrorna ser ut.

Björnjakten är avlyst på flera håll. Foto: Gettyimages

Norrbotten:
Klockan 06.10 på måndagsmorgonen rapporter länsstyrelsens personal på myndighetens telefonsvarare att totalt 5 björnar fällts. Nu återstår 15 björnar på licensen, 6 i delområde 1 och 9 i övriga länet.

Västerbotten:
Den del av björnjakten, som startade 21 augusti, är avlyst sedan klockan 07.00 på söndagen. 13 björnar har fällts och nu återstår 12 björnar som får jagas i samband med starten för älgjakten första måndagen i september. Då får 1 björn skjutas i det västra området och 11 björnar i det östra området.

Jämtland:
Telefonsvararmeddelandet hos länsstyrelsen lästes in klockan 13.20 på måndagen. Då hade 24 björnar fällts i delområde 1 och 30 björnar i delområde 2. Därmed återstår 46 björnar på licensen.

Västernorrland:
Sex björnar skjutna, fyra i Örnsköldsvik och två i Sollefteå. 29 björnar till får skjutas.

Gävleborg:
Jakten avlyst i västra området, där 47 björnar fällts. I östra området är fyra skjutna och nio återstår.

Dalarna:
Meddelandet om återstående tilldelning inläst klockan 06.08 måndag morgon. 33 björnar har skjutits och jakten är avlyst i delområde 2. I delområde 1 återstår sju björnar, i delområde 3 sex björnar eller max tre honor över 80 kilo, i delområde 4 2 björnar eller max en hona över 80 kilo.

Värmland:
I Värmland har en björn fällts och en björn påskjutits. Därmed återstår en björn på licensen.

Sammantaget har 156 björnar hittills fällts i licensjakten 2020.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Hedin: ”Skönt att det blir åtal”

Åtalet mot Karl Hedin bygger på en lång rad indicier. Det är främst avlyssnade telefonsamtal som åklagare Lars Magnusson menar bevisar att Karl Hedin inte varit främmande för att skjuta varg, och att han jagade varg illegalt den 26 oktober 2018. "Skönt", säger Karl Hedin om åtalet.

Senaste vargnytt: Stora problem med varg på flera håll i landet

Vargen fortsätter skapa stora problem och merarbete för djurägare runt om i landet. I södra landsändan pågår skyddsjakt i tre län på fårdräpande vargar, och i Gävleborg strider ortsbor i Lingbo för att få skyddsjakt på närgångna vargar som bland annat dödat får och lamadjur.

Rektor Eva-Lena sköt stortjur

Eva-Lena Årmyr och hennes älgjakt har blivit en snackis bland eleverna på skolan där hon är rektor. Under älgjakten fällde Eva-Lena en riktigt fin älgtjur.
ANNONS ▼