Foto: Getty images

12 tips – så tar du hand om din kniv

Här följer några råd om hur du tar hand om din kniv på bästa sätt.

"}}

  1. Tvätta aldrig vassa verktyg i diskmaskin. Kemikalier förstör eggens grader och struktur.

2. Använd inte jaktkniven när du flår ett klövvilt. Skaffa en särskild flåkniv med rundat blad. Jaktknivens rakare blad skär onödigt många hål i huden. Olika knivar med olika eggvinklar och bladformer passar till olika ändamål.

3. Knivens handtag spelar också roll. Den ska kännas rätt i din hand, den ska fylla ut handen när du jobbar med kniven.

4. Låt inte din kompis bryna din kniv. Du håller av vana en personlig vinkel mot brynet och kompisen håller en annan. En helt ny brynvinkel gör ingen egg vass.

5. Lämna in kniven på slipning när du inte får till den där fina skärpan med brynstålen. En slipning kostar några kronor men nya knivar varje år kostar mer.

6. Blir din kniv slö snabbt? Då handlar det om en kombination av material och eggvinkel som inte passar ihop. Slipa om kniven från grunden och träna dig i konsten att hålla en och samma vinkel mot brynet.

7. Undrar du hur din knivs egg ska skötas? Ring tillverkaren. Seriösa butiker kan också hjälpa till.

8. Köp inte en kniv på chans. Köp i en proffsbutik där du kan få råd och information om just den kniv du behöver.

9. Stoppa inte ner den skitiga kniven i slidan. Tvätta och torka den först. Lägg sedan kniven i en plastpåse i ryggsäcken efter en passning i skogen. Över spetsen kan du sätta en bit tejp.

10. Lägga inte kniven i en skramlande låda full med andra knivar. Häng den på magnetlist eller lägg den i ett fodral istället.

11. Kör inte ner kniven i en träställning som inte är helt torr. Undvik alltid fukt vid förvaring.

Läs också:Så väljer du rätt kniv

12. Efter användning (inklusive tvättning och torkning) ska du bryna kniven med fem drag på varje sida. Då behåller du eggen vass.