”1.000 björnar i Jämtland”

Både länsstyrelsens tjänsteman och Jägareförbundets ordförande i Jämtland tror att länet har 1.000 björnar. Det är i så fall 350 björnar mer än förvaltningsmålet.

Jämtland har en stor del av den svenska björnstammen. Foto: Gettyimages

Vilthandläggare Niclas Rumm intervjuas av Dagens Eko med anledning av den spillingsinventering som startar i Jämtland och Västernorrland den 21 augusti och pågår till den sista oktober.

Allmänheten får skicka in björnbajs som DNA-analyseras och ger svar på vilken björnindivid det kommit från.

”1.000 björnar”

Senaste spillningsinventeringen i Jämtland gjordes 2015 och den visade att länet hade cirka 900 björnar.

– Jag skulle tippa att vi nu ligger på 1.000 björnar, säger Niklas Rumm till Dagens Eko.

Förvaltningsmålet för björnstammen i Jämtland är 650 björnar.

Gun Fahlander, ordförande i Svenska Jägareförbundet Mitt Norrland, håller med Niclas Rumm om att siffran idag kan vara så hög som 1.000 björnar.

– Vi har varit kritiska till att avskjutningen varit för låg. Nu krävs det åtgärder för att vi ska kunna närma oss förvaltningsmålet, säger Gun Fahlander till Jaktjournalen.

I årets björnjakt får 100 björnar fällas i Jämtland.

Få prover från fjällen

Den senaste spillningsinventeringen, 2015, har kritiserats för att vara missvisande, eftersom få prover skickades in från fjällområdena i Jämtland.

– Det är färre människor som vistas där och vägnätet är inte så utbyggt. Många spillningshögar tas på vägar, förklarar Niclas Rumm i Dagens Eko.

Det är jägarkåren som gör den absolut största insatsen vid spillningsinventeringar. I år hoppas man också att annan allmänhet ska engagera sig.

Utlämningsställen för provkit

– Det kommer att finns provkit lite här och där, bland annat på bensinstationer och affärer. Det finns en förteckning både hos länsstyrelsen och Jägareförbundet över var man kan hämta ett provkitt, säger Gun Fahlander.

Här kan man hitta förteckningen över de utlämningsställen som delar ut provkit.

Resultatet av spillningsinventeringen kommer att redovisas någon gång under kommande vår.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Hedin: ”Skönt att det blir åtal”

Åtalet mot Karl Hedin bygger på en lång rad indicier. Det är främst avlyssnade telefonsamtal som åklagare Lars Magnusson menar bevisar att Karl Hedin inte varit främmande för att skjuta varg, och att han jagade varg illegalt den 26 oktober 2018. "Skönt", säger Karl Hedin om åtalet.

Senaste vargnytt: Stora problem med varg på flera håll i landet

Vargen fortsätter skapa stora problem och merarbete för djurägare runt om i landet. I södra landsändan pågår skyddsjakt i tre län på fårdräpande vargar, och i Gävleborg strider ortsbor i Lingbo för att få skyddsjakt på närgångna vargar som bland annat dödat får och lamadjur.

Rektor Eva-Lena sköt stortjur

Eva-Lena Årmyr och hennes älgjakt har blivit en snackis bland eleverna på skolan där hon är rektor. Under älgjakten fällde Eva-Lena en riktigt fin älgtjur.
ANNONS ▼