Jämtland har en stor del av den svenska björnstammen. Foto: Gettyimages

”1.000 björnar i Jämtland”

Både länsstyrelsens tjänsteman och Jägareförbundets ordförande i Jämtland tror att länet har 1.000 björnar. Det är i så fall 350 björnar mer än förvaltningsmålet.

Vilthandläggare Niclas Rumm intervjuas av

Dagens Eko med anledning av den spillingsinventering som startar i Jämtland och Västernorrland den 21 augusti och pågår till den sista oktober. Allmänheten får skicka in björnbajs som DNA-analyseras och ger svar på vilken björnindivid det kommit från.

”1.000 björnar”

Senaste spillningsinventeringen i Jämtland gjordes 2015 och den visade att länet hade cirka 900 björnar. – Jag skulle tippa att vi nu ligger på 1.000 björnar, säger Niklas Rumm till Dagens Eko. Förvaltningsmålet för björnstammen i Jämtland är 650 björnar. Gun Fahlander, ordförande i Svenska Jägareförbundet Mitt Norrland, håller med Niclas Rumm om att siffran idag kan vara så hög som 1.000 björnar. – Vi har varit kritiska till att avskjutningen varit för låg. Nu krävs det åtgärder för att vi ska kunna närma oss förvaltningsmålet, säger Gun Fahlander till Jaktjournalen. I årets björnjakt får 100 björnar fällas i Jämtland.

Få prover från fjällen

Den senaste spillningsinventeringen, 2015, har kritiserats för att vara missvisande, eftersom få prover skickades in från fjällområdena i Jämtland. – Det är färre människor som vistas där och vägnätet är inte så utbyggt. Många spillningshögar tas på vägar, förklarar Niclas Rumm i Dagens Eko. Det är jägarkåren som gör den absolut största insatsen vid spillningsinventeringar. I år hoppas man också att annan allmänhet ska engagera sig.

Utlämningsställen för provkit

– Det kommer att finns provkit lite här och där, bland annat på bensinstationer och affärer. Det finns en förteckning både hos länsstyrelsen och Jägareförbundet över var man kan hämta ett provkitt, säger Gun Fahlander.

Här kan man hitta förteckningen över de utlämningsställen som delar ut provkit. Resultatet av spillningsinventeringen kommer att redovisas någon gång under kommande vår.

Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21