Vill starta unikt björnhägn för hundträning

Ljusdal (JJ) Ralph Persson har stora visioner inför 2018. Om allt går enligt planerna slår han i vår upp portarna för det första svenska träningshägnet för björnhundar där det inte blir något stängsel mellan björnar och hundar.

Ralph Persson ansöker hos myndigheterna om att få starta ett unikt träningshägn där det inte ska vara stängsel mellan hund och asiatiska kragbjörnar. Foto: Istock och privat, fotomontage

– Stängslet ger hundarna en falsk säkerhet som inte finns när de kommer ut på skarp björnjakt, säger Ralph Persson.

Han driver Klösbo hundträningscenter i Hälsingland och där har han idag hägnade vildsvin för jakthundsträning.

Till våren är planen att björnhägnet ska öppna.

– Jag har ansökt om tillstånd hos kommunen, länsstyrelsen och Jordbruksverket. Går allt som tänkt börjar vi bygga hägnet, säger Ralph Persson.

Han har två stycken asiatiska kragbjörnar som väntar på Frösö Zoo.

– Jag ville helst ha svartbjörnar eftersom de är duktiga klättrare. Hägnet kommer att han rejäla träd som björnarna kan klättra upp i, och kragbjörnarna är också bra klättrare, säger Ralph Persson.

Fick idén i USA

Björnhägnet kommer att bli cirka fyra hektar stort. Stängslet blir av samma typ som i Orsa björnpark, fyra meter högt och inåtlutande upptill. Ståltråden i nätet blir fem millimeter tjock.

Det unika med Ralph Perssons planer är att hundarna släpps i hägnet tillsammans med björnarna.

– Även förarna ska kunna gå med innanför stängslet. För dem som inte vågar gå in kommer det att finnas en bred trottoar som leder rakt igenom hägnet, berättar Ralp Persson.

Tanken är också att anläggningen ska vara rikligt utrustad med webbkameror som dokumenterar hur hundarna jobbar med björnarna.

Idén föddes då Ralp Persson besökte ett hägn och tränade hundar i USA.

Det är framförallt länsstyrelserna som hanterar frågor om hägnade vilda djur. Om anläggningarna klassas som djurparker blir även Jordbruksverket involverat i tillståndsgivningen.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

IF krävde att Antons döda hund skulle grävas upp

Karlskrona (JJ) Anton Nilsson fick sin jakthund Steffe ihjälkörd av en bil. Hunden begravdes men två veckor senare krävde försäkringsbolaget IF att kroppen skulle grävas upp. – Det var först när jag berättade att jag kontaktat bland annat en journalist som bolaget gjorde en helomvändning och nu ska betala ut ersättning, berättar Anton Nilsson.

Jämthundstiken Lulu födde jättekull

Tostared (JJ) Fredrik och Annika Gustafsson trodde inte sina ögon. När jämthundstiken Lulu fött sju valpar såg hon fortfarande jättestor ut. Det slutade med närmast osannolika 17 valpar. – En dog efter två dygn men 16 stycken är vid liv, berättar Fredrik Gustafsson.

Landsbygdsministern om de skeva gåsjakttiderna

Stockholm (JJ) Jaktjournalen uppmärksammade häromdagen de skeva förhållandena som råder för gåsjägare i Sverige samtidigt som forskningen visar att grågåsbeståndet växer och skadebilden ökar. Nu svarar Sven-Erik Bucht på kritiken mot Regeringens flathet i frågan.

Blir det allmän jakt på varghybriderna?

Sörmland (JJ) En liten skara speciellt utvalda jägare – eller allmän jakt på varghybriderna? Det är frågan när länsstyrelsens personal nu grubblar på hur varghybriderna norr om Katrineholm ska avlivas.

Fick älgkroppar stulna

Nordmaling (JJ) Ett jaktlag utanför Nordmaling i Västerbottens län fick i veckan påhälsning av tjuvar i slakteriet. En vuxen älg och en halv kalv saknades när de kom dit på onsdagen.

Annonser