Vill starta unikt björnhägn för hundträning

Ljusdal (JJ) Ralph Persson har stora visioner inför 2018. Om allt går enligt planerna slår han i vår upp portarna för det första svenska träningshägnet för björnhundar där det inte blir något stängsel mellan björnar och hundar.

Ralph Persson ansöker hos myndigheterna om att få starta ett unikt träningshägn där det inte ska vara stängsel mellan hund och asiatiska kragbjörnar. Foto: Istock och privat, fotomontage

– Stängslet ger hundarna en falsk säkerhet som inte finns när de kommer ut på skarp björnjakt, säger Ralph Persson.

Han driver Klösbo hundträningscenter i Hälsingland och där har han idag hägnade vildsvin för jakthundsträning.

Till våren är planen att björnhägnet ska öppna.

– Jag har ansökt om tillstånd hos kommunen, länsstyrelsen och Jordbruksverket. Går allt som tänkt börjar vi bygga hägnet, säger Ralph Persson.

Han har två stycken asiatiska kragbjörnar som väntar på Frösö Zoo.

– Jag ville helst ha svartbjörnar eftersom de är duktiga klättrare. Hägnet kommer att han rejäla träd som björnarna kan klättra upp i, och kragbjörnarna är också bra klättrare, säger Ralph Persson.

Fick idén i USA

Björnhägnet kommer att bli cirka fyra hektar stort. Stängslet blir av samma typ som i Orsa björnpark, fyra meter högt och inåtlutande upptill. Ståltråden i nätet blir fem millimeter tjock.

Det unika med Ralph Perssons planer är att hundarna släpps i hägnet tillsammans med björnarna.

– Även förarna ska kunna gå med innanför stängslet. För dem som inte vågar gå in kommer det att finnas en bred trottoar som leder rakt igenom hägnet, berättar Ralp Persson.

Tanken är också att anläggningen ska vara rikligt utrustad med webbkameror som dokumenterar hur hundarna jobbar med björnarna.

Idén föddes då Ralp Persson besökte ett hägn och tränade hundar i USA.

Det är framförallt länsstyrelserna som hanterar frågor om hägnade vilda djur. Om anläggningarna klassas som djurparker blir även Jordbruksverket involverat i tillståndsgivningen.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Hemliga vargjakter – för att stoppa aktivister?

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets ordförande, Torbjörn Larsson, utesluter inte att samhället i framtiden måste hemligstämpla vargjakterna – för att slippa sabotage från aktivister. – Problemen i Västmanland ligger högt på vår prioriteringslista, säger Torbjörn Larsson i Jaktjournalens webbradio.

Bus drunknade – återupplivades mirakulöst

Borås (JJ) Magnus Erntson, Fritsla, var i helgen nära att förlora sin drever-basset-taxkorsning, Liten Bus, vid ett allvarligt drunkningstillbud. – Hon var död en stund, eller så nära död man kan vara. Men mina kompisar fick liv i henne med hjärtmassage och konstgjord andning, säger Magnus.

Jägare och fiskare i aktion mot skarvarna

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Sveriges sportfiske- och fiskevårdsförbund vill ha mer skarvjakt i Sverige. Ett första steg för de båda förbunden är en ansökan om att få börja minska bestånden i Västra Götaland.

Annonser