Vill sätta in drönare och helikopter mot varg

Norge (JJ) Norska fårbönder, jägare och lokalpolitiker reser krav på extraordinära metoder vid skyddsjakter på exempelvis varg. De vill kunna användare drönare och helikoptrar.

Norska politiker vill att skyddsjakterna på skadegörande rovdjur ska frikopplas från den lagstiftning som styr vanlig jakt. Istock, fotomontage

Tidningen Arbeidets Rett redogör för ett brev de politiska ledningarna i sex kommuner skriver till klimat- och miljödepartementet.

Bakgrunden är att varg de senaste veckorna dödat 101 får i Toten, Hadeland och Hurdal. Sedan i maj har 280 får gått åt.

– Vi står nu mitt i en mycket krävande betessäsong, och ser det här som en absolut konsekvens av att vargjakten blev stoppad vinter. Det är varg i stora delar av landet, också i områden där det definitivt inte ska vara varg, skriver Merete Myhre Moen, Senterpartiet, till departementet.

Hon framhåller att politikerna i Tynset, Tolga, Rendalen, Os, Alvdal, Folldal och Engerdal står bakom rovviltnämdernas förslag att skjuta tre vargflockar plus 16 vargar ytterligare i vinter.

De norska myndigheterna har utfärdat skyddsjakter på varg och björn som härjat i fårhjordarna.

Men på barmark är jakten svår och det uppges gå åt 3 000 mantimmar vid varje skyddsjakt. Det sliter hårt på människor som har civila arbeten och förväntas delta i skyddsjakterna på fritiden.

I brevet varnar Merete Myhre Moen för att flera jaktlag signalerat att de inte vill fortsätta med skyddsjakterna kommande säsong.

– De menar att staten och Statens Naturoppsyn bör ta över ansvaret för all skyddsjakt, skriver Myre Moen.

Krav är därför att jakten på fårdräpande rovdjur inte ska regleras med samma lagstiftning som annan jakt. Politikerna i de sex norska kommunerna ställer sig bakom förslag som att använda både drönare och helikopter vid skyddsjakterna.

Lokalpolitikerna efterlyser också permanent möjlighet att använda löshund vid skyddsjakt.

AKTUELLT

IF krävde att Antons döda hund skulle grävas upp

Karlskrona (JJ) Anton Nilsson fick sin jakthund Steffe ihjälkörd av en bil. Hunden begravdes men två veckor senare krävde försäkringsbolaget IF att kroppen skulle grävas upp. – Det var först när jag berättade att jag kontaktat bland annat en journalist som bolaget gjorde en helomvändning och nu ska betala ut ersättning, berättar Anton Nilsson.

Jämthundstiken Lulu födde jättekull

Tostared (JJ) Fredrik och Annika Gustafsson trodde inte sina ögon. När jämthundstiken Lulu fött sju valpar såg hon fortfarande jättestor ut. Det slutade med närmast osannolika 17 valpar. – En dog efter två dygn men 16 stycken är vid liv, berättar Fredrik Gustafsson.

Landsbygdsministern om de skeva gåsjakttiderna

Stockholm (JJ) Jaktjournalen uppmärksammade häromdagen de skeva förhållandena som råder för gåsjägare i Sverige samtidigt som forskningen visar att grågåsbeståndet växer och skadebilden ökar. Nu svarar Sven-Erik Bucht på kritiken mot Regeringens flathet i frågan.

Blir det allmän jakt på varghybriderna?

Sörmland (JJ) En liten skara speciellt utvalda jägare – eller allmän jakt på varghybriderna? Det är frågan när länsstyrelsens personal nu grubblar på hur varghybriderna norr om Katrineholm ska avlivas.

Fick älgkroppar stulna

Nordmaling (JJ) Ett jaktlag utanför Nordmaling i Västerbottens län fick i veckan påhälsning av tjuvar i slakteriet. En vuxen älg och en halv kalv saknades när de kom dit på onsdagen.

Annonser