Vill sätta in drönare och helikopter mot varg

Norge (JJ) Norska fårbönder, jägare och lokalpolitiker reser krav på extraordinära metoder vid skyddsjakter på exempelvis varg. De vill kunna användare drönare och helikoptrar.

Norska politiker vill att skyddsjakterna på skadegörande rovdjur ska frikopplas från den lagstiftning som styr vanlig jakt. Istock, fotomontage

Tidningen Arbeidets Rett redogör för ett brev de politiska ledningarna i sex kommuner skriver till klimat- och miljödepartementet.

Bakgrunden är att varg de senaste veckorna dödat 101 får i Toten, Hadeland och Hurdal. Sedan i maj har 280 får gått åt.

– Vi står nu mitt i en mycket krävande betessäsong, och ser det här som en absolut konsekvens av att vargjakten blev stoppad vinter. Det är varg i stora delar av landet, också i områden där det definitivt inte ska vara varg, skriver Merete Myhre Moen, Senterpartiet, till departementet.

Hon framhåller att politikerna i Tynset, Tolga, Rendalen, Os, Alvdal, Folldal och Engerdal står bakom rovviltnämdernas förslag att skjuta tre vargflockar plus 16 vargar ytterligare i vinter.

De norska myndigheterna har utfärdat skyddsjakter på varg och björn som härjat i fårhjordarna.

Men på barmark är jakten svår och det uppges gå åt 3 000 mantimmar vid varje skyddsjakt. Det sliter hårt på människor som har civila arbeten och förväntas delta i skyddsjakterna på fritiden.

I brevet varnar Merete Myhre Moen för att flera jaktlag signalerat att de inte vill fortsätta med skyddsjakterna kommande säsong.

– De menar att staten och Statens Naturoppsyn bör ta över ansvaret för all skyddsjakt, skriver Myre Moen.

Krav är därför att jakten på fårdräpande rovdjur inte ska regleras med samma lagstiftning som annan jakt. Politikerna i de sex norska kommunerna ställer sig bakom förslag som att använda både drönare och helikopter vid skyddsjakterna.

Lokalpolitikerna efterlyser också permanent möjlighet att använda löshund vid skyddsjakt.

AKTUELLT

Bakslag både för staten och samebyarna i Girjasmålet

Luleå (JJ) Uppdaterad. Dagens dom i Girjasmålet innebär bakslag både för samebyarna och staten. Rätten slår fast att samebyn har "bättre rätt" till jakt och fiske, men den får inte ensam rätt att förvalta jakten och fisket. – Det fortsätter som förut – länsstyrelsen upplåter jakt och fiske till andra personer, säger Margareta Bergström, hovrättspresident, till Jaktjournalen.

Hemliga vargjakter – för att stoppa aktivister?

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets ordförande, Torbjörn Larsson, utesluter inte att samhället i framtiden måste hemligstämpla vargjakterna – för att slippa sabotage från aktivister. – Problemen i Västmanland ligger högt på vår prioriteringslista, säger Torbjörn Larsson i Jaktjournalens webbradio.

Bus drunknade – återupplivades mirakulöst

Borås (JJ) Magnus Erntson, Fritsla, var i helgen nära att förlora sin drever-basset-taxkorsning, Liten Bus, vid ett allvarligt drunkningstillbud. – Hon var död en stund, eller så nära död man kan vara. Men mina kompisar fick liv i henne med hjärtmassage och konstgjord andning, säger Magnus.

Annonser