Vill sätta in drönare och helikopter mot varg

Norge (JJ) Norska fårbönder, jägare och lokalpolitiker reser krav på extraordinära metoder vid skyddsjakter på exempelvis varg. De vill kunna användare drönare och helikoptrar.

Norska politiker vill att skyddsjakterna på skadegörande rovdjur ska frikopplas från den lagstiftning som styr vanlig jakt. Istock, fotomontage

Tidningen Arbeidets Rett redogör för ett brev de politiska ledningarna i sex kommuner skriver till klimat- och miljödepartementet.

Bakgrunden är att varg de senaste veckorna dödat 101 får i Toten, Hadeland och Hurdal. Sedan i maj har 280 får gått åt.

– Vi står nu mitt i en mycket krävande betessäsong, och ser det här som en absolut konsekvens av att vargjakten blev stoppad vinter. Det är varg i stora delar av landet, också i områden där det definitivt inte ska vara varg, skriver Merete Myhre Moen, Senterpartiet, till departementet.

Hon framhåller att politikerna i Tynset, Tolga, Rendalen, Os, Alvdal, Folldal och Engerdal står bakom rovviltnämdernas förslag att skjuta tre vargflockar plus 16 vargar ytterligare i vinter.

De norska myndigheterna har utfärdat skyddsjakter på varg och björn som härjat i fårhjordarna.

Men på barmark är jakten svår och det uppges gå åt 3 000 mantimmar vid varje skyddsjakt. Det sliter hårt på människor som har civila arbeten och förväntas delta i skyddsjakterna på fritiden.

I brevet varnar Merete Myhre Moen för att flera jaktlag signalerat att de inte vill fortsätta med skyddsjakterna kommande säsong.

– De menar att staten och Statens Naturoppsyn bör ta över ansvaret för all skyddsjakt, skriver Myre Moen.

Krav är därför att jakten på fårdräpande rovdjur inte ska regleras med samma lagstiftning som annan jakt. Politikerna i de sex norska kommunerna ställer sig bakom förslag som att använda både drönare och helikopter vid skyddsjakterna.

Lokalpolitikerna efterlyser också permanent möjlighet att använda löshund vid skyddsjakt.

AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser