Vargsymposiet i Vålådalen läggs ned

Jämtland (JJ) Vargsymposiet läggs ned. Årets upplaga blir den 25:e och sista, meddelar arrangörerna. Det polariserade debattklimatet anges som skäl.

Varje år sedan 25 år tillbaka har Mats och Karin Ericson arrangerat Vargsymposiet i Vålådalen. Där har forskare, politiker, tjänstemän och människor engagerade i rovdjursfrågor träffats under på en årlig helgkonferens.

Årets symposium, som arrangeras 12 till 14 mars blir det sista.

I sin inbjudan skriver Mats och Karin Ericson:

”Men – under senare år känns det som att diskussionerna alltmer förs i kommentarsfälten på sociala medier, ofta i hårda ordalag – inte ansikte mot ansikte över ett glas öl i Vålådalen.
Rovdjursfrågan har därmed också blivit mer polariserad än någonsin tidigare. Vår slutsats är att Vargsymposiet i nuvarande form inte längre fyller den funktion som det en gång gjorde.”

– Föreläsarna har stått på kö för att få komma till Vålådalen. Men under årens lopp har vi fått svårare och svårare att locka människor från förvaltande myndigheter och intresseorganisationer, säger Mats Ericson till Jaktjournalen.

”Inte så mycket att diskutera”

Jägareförbundets rovdjursexpert, Gunnar Glöersen, håller med om att Vargsymposiet spelat ut sin roll.

– Det finns egentligen inte så mycket att diskutera längre. Vi har fått jakt och förvaltning och en lagstiftning som reglerar förvaltningen. Det finns också många forum där frågorna skan diskuteras, det fanns inte när Vargsymposiet drogs igång, säger Gunnar Glöersen.

Han håller med om att vargdebatten är mer polariserad än någonsin.

– Det är bara titta på vad som hänt under vargjakten i Kölstareviret i Västmanland. Det nya nu är väl att de stora organisationerna inte krigar med varandra längre. Varken Naturskyddsföreningen eller WWF är speciellt aktiva i vargdebatten nu, säger Gunnar Glöersen.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Debatt: Länsstyrelsens kraschlandning

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsen har i vinter avlyst jaktområdet G2c inom Girjas sameby från 5 februari till 15 april. (Området är cirka fyra mil långt och omfattar cirka 27 000 hektar). Motiveringen, att ge renarna betesro, innebär att vinterjakten på ripa, främst fjällripa, förbjuds, skriver Kjell Brännström mångårig medarbetare på Jaktjournalen och engagerad småviltsjägare i Norrbotten.

Ekberg drabbad av första vargarna i Östergötland

Östergötland (JJ) Östergötland har fått sitt första vargrevir i modern tid. En av de drabbade är yrkesjägaren Thomas Ekberg och han är inte glad. – Det känns frustrerande, framförallt att få ett vargrevir så här långt söderut, säger Ekberg i Jaktjournalens webbradio.

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser