Vargsymposiet i Vålådalen läggs ned

Jämtland (JJ) Vargsymposiet läggs ned. Årets upplaga blir den 25:e och sista, meddelar arrangörerna. Det polariserade debattklimatet anges som skäl.

Varje år sedan 25 år tillbaka har Mats och Karin Ericson arrangerat Vargsymposiet i Vålådalen. Där har forskare, politiker, tjänstemän och människor engagerade i rovdjursfrågor träffats under på en årlig helgkonferens.

Årets symposium, som arrangeras 12 till 14 mars blir det sista.

I sin inbjudan skriver Mats och Karin Ericson:

”Men – under senare år känns det som att diskussionerna alltmer förs i kommentarsfälten på sociala medier, ofta i hårda ordalag – inte ansikte mot ansikte över ett glas öl i Vålådalen.
Rovdjursfrågan har därmed också blivit mer polariserad än någonsin tidigare. Vår slutsats är att Vargsymposiet i nuvarande form inte längre fyller den funktion som det en gång gjorde.”

– Föreläsarna har stått på kö för att få komma till Vålådalen. Men under årens lopp har vi fått svårare och svårare att locka människor från förvaltande myndigheter och intresseorganisationer, säger Mats Ericson till Jaktjournalen.

”Inte så mycket att diskutera”

Jägareförbundets rovdjursexpert, Gunnar Glöersen, håller med om att Vargsymposiet spelat ut sin roll.

– Det finns egentligen inte så mycket att diskutera längre. Vi har fått jakt och förvaltning och en lagstiftning som reglerar förvaltningen. Det finns också många forum där frågorna skan diskuteras, det fanns inte när Vargsymposiet drogs igång, säger Gunnar Glöersen.

Han håller med om att vargdebatten är mer polariserad än någonsin.

– Det är bara titta på vad som hänt under vargjakten i Kölstareviret i Västmanland. Det nya nu är väl att de stora organisationerna inte krigar med varandra längre. Varken Naturskyddsföreningen eller WWF är speciellt aktiva i vargdebatten nu, säger Gunnar Glöersen.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Ellinge Game Fair lockar jägarna

Eslöv (JJ) I slutet av augusti blir det premiär för Ellinge Game Fair på Ellinge Slott strax utanför Eslöv. I samarbete med Jaktgrossisterna kommer besökarna att kunna ta del av årets utrustningsnyheter. Jaktjournalen har utsetts till officiell mässtidning och kommer självklart också att finnas på plats.

Så ska Sverige spöa Norge i första NM för ledhundar

Nora (JJ) I månadsskiftet augusti-september avgörs det första nordiska mästerskapet för ledhundar. – Taktiken är träning och åter träning, säger norabon Tomas Lager, som leder det svenska landslaget i tävlingarna, i Jaktjournalens webbradio.

Projekt vill lyfta viltköttet

Töreboda (JJ) Det nystartade projektet ”Rätt vilt till rätt kund” vill främja en så kort viltvarukedja från skog till matbord som möjligt. Med information och utbildning vill projektledare Per Åke Jern lyfta fram viltköttet som en råvara som kan erbjudas på både privata och offentliga menyer.

Debatt: Allt mindre trovärdigt att varg inte planterats ut

De norska akademikerna Øyvind Øverli och Torstein Steine finner det allt mindre trovärdigt att planerna på utplantering av varg i Sverige aldrig genomförts. Det skriver Øverli och Steine i den här debattartikeln, som först publicerades av norska sajten Forskning.no

Annonser