Vargjakten i Västmanland kan ha släckt två revir

Västmanland (JJ) En vuxen varghane från fel revir uppges ha fällts i licensjakten på varg i Västmanland.

Svenska Rovdjursföreningen berättar på sin facebooksida att alfahanen i Färnareviret har skjutits i licensjakten i grannreviret Kölsta.

Han befann sig nära Vågsjön inne i jaktområdet för Kölstareviret när han fälldes den 19 januari.

Var tiken i Färnareviret finns är okänt. Man har inte hittat något DNA efter henne under hela 2017.

2015 beslutade länsstyrelsen i Västmanland att Färnavargarna skulle jagas i licensjakten 2016. Den jakten ställdes dock in efter överklaganden från vargvärnare.

Rovdjursföreningen uppger att det kan finnas tre valpar kvar i Färna och Kölsta.

Det är inte ovanligt att vargrevir som förlorar sina föräldradjur upplöses.

AKTUELLT

Ellinge Game Fair lockar jägarna

Eslöv (JJ) I slutet av augusti blir det premiär för Ellinge Game Fair på Ellinge Slott strax utanför Eslöv. I samarbete med Jaktgrossisterna kommer besökarna att kunna ta del av årets utrustningsnyheter. Jaktjournalen har utsetts till officiell mässtidning och kommer självklart också att finnas på plats.

Så ska Sverige spöa Norge i första NM för ledhundar

Nora (JJ) I månadsskiftet augusti-september avgörs det första nordiska mästerskapet för ledhundar. – Taktiken är träning och åter träning, säger norabon Tomas Lager, som leder det svenska landslaget i tävlingarna, i Jaktjournalens webbradio.

Projekt vill lyfta viltköttet

Töreboda (JJ) Det nystartade projektet ”Rätt vilt till rätt kund” vill främja en så kort viltvarukedja från skog till matbord som möjligt. Med information och utbildning vill projektledare Per Åke Jern lyfta fram viltköttet som en råvara som kan erbjudas på både privata och offentliga menyer.

Debatt: Allt mindre trovärdigt att varg inte planterats ut

De norska akademikerna Øyvind Øverli och Torstein Steine finner det allt mindre trovärdigt att planerna på utplantering av varg i Sverige aldrig genomförts. Det skriver Øverli och Steine i den här debattartikeln, som först publicerades av norska sajten Forskning.no

Annonser