Vargjakt avgörs i domstol

Den andra januari startar vinterns vargjakt och får pågå fram till och med den 15 februari. Totalt är det tänkt att 24 vargar ska skjutas i Dalarna, Gävleborg, Värmland och Örebro län.

Foto: Per Jonson

Ett mycket litet uttag som bara naggar i kanten av den totala återväxten. Från jägarhåll och djurägare hade man självklart hoppats på mer. Men länsstyrelserna har föredragit försiktighetsprincipen i tilldelningen och struntat i vargproblemen på landsbygden.

Lider med värmlänningarna

Trots att cirka 70 procent av den totala vargstammen finns i Värmland är tilldelningen bara sex vargar i Brattforsreviret. Dessutom får man dela på sex vargar med Örebro län från Lokareviret som korsar länsgränsen.

Värmlänningarna har i flera år kunnat konstatera en kraftigt växande vargstam i länet. Och i flera områden är nu älgjakten starkt begränsad, då älgstammen inte tål jakt i större omfattning på grund av vargtrycket.

Jägareförbundet i länet menar att älgjakten är ett kulturarv man försöker värna och att man länge tvingats ta ett oproportionellt stort ansvar för den skandinaviska vargstammen. Man vill få till stånd en regional förvaltning och kraftigt minska antalet vargar i länet.

Sabotage

Trots att jägarsidan med all rätt hävdar att tilldelningarna i de olika länen kunnat vara större har vargvärnarna försökt stoppa jakten genom att överklaga.

Visserligen finns nya regler för överklaganden där förvaltningsrätten i Luleå ska sköta dessa frågor, men deras domslut kan i sin tur överklagas till kammarrätten i Sundsvall. Och plötsligt kan värdefulla jaktdagar med goda snöförhållanden spolieras genom rent sabotage.

Ifrågasätter

Att dessa överklaganden satts i system framgår tydligt från tidigare års vargjakter. Nu har också två centerpartister motionerat om att miljöorganisationernas rätt att överklaga ska bli mer restriktiv. En motion i rätt riktning, men inget som påverkar vinterns jakt. Men jag hoppas att det kommer ut något gott av det för framtida vargförvaltning.

Ingen kostnad

Ett överklagande av ett vargjaktsbeslut är helt gratis, vilket också syns i besvärshögen. Man borde införa en hög avgift, inte minst för att myndigheter och domstolar ska slippa handlägga rena sabotageskrivelser.

Det fungerar ju utmärkt när jägarna ansöker om tillstånd för åtelkamera. Tretusen kronor kostar det att få en ansökan behandlad, till 99,9 procent blir det avslag och pengarna stannar på myndigheten som en intäkt för handläggning.

Jag tycker att det är dags att införa en avgift när man överklagar vargjaktsbeslut.

 

 

 

 

 

 

0 kommentarer

AKTUELLT

Vinn älgjakt i Ströms Vattudal

Drömmer du om att få uppleva älgjakt när den är som bäst. Tveka då inte att anmäla dig till Jaktjournalens Vinnarjakt i Ströms Vattudal i slutet av september. Vi lottar ut fem platser till våra prenumeranter.

Dom om nougatåtel står fast

Ljusdal (JJ) Björnjägaren som dömdes i tingsrätten för att lockat björn från grannmarken och dessutom använt åtelkameror överklagade men hovrätten fastslår tingsrättens dom

Klagomål mot säljakt

Skurup (JJ) Föreningen Jaktkritikerna har skriftligen hört av sig till Skurups ledande politiker och tjänstemän för att vädja om ett förbud mot säljakt i kommunen.

GPS-märkt ren bar på CWD-smitta

Norge (JJ) Norska myndigheter avlivade förra veckan ytterligare en ren som bar på CWD-smitta. Renen försågs tidigare i år med GPS-sändare och då togs också prover på den som nu analyserats.

1 550 kaniner skjutna i Kalmar tätort

Kalmar (JJ) Kalmar kommun har gjort en stor satsning på att få ner antalet kaniner. I fjol sköts 1 550 kaniner ihjäl inom tätbebyggt område. Avskjutningen har gett resultat, men kaninjakten är långt ifrån över. Även under år 2015 jagade man och lyckades skjuta 1 324 kaniner.

Annonser