Vargjägarna i Kolsva jobbar gratis

Västmanland (JJ) Det var länsstyrelsen som tog initiativ till skyddsjakten på en närgången varg i Kolsva. Men jägarna som utför jobbet får ingen ersättning.

Jägarna som deltar i skyddsjakten i Kolsva i Västmanland får ingen ersättning av samhället. Foto: Istock

Förra gången det var skyddsjakt på en varg i Västmanland betalade länsstyrelsen timpenning till jägarna. Den skadegörande tiken i Skultunareviret sköts och notan till skattebetalarna blev cirka 200 000 kronor.

I landet i sin helhet har frågan om betalning till jägarna hanterats olika. De flesta länstyrelserna har betalat endast jaktledaren. När vargtiken som kallades Kynna avlivades i Kronoberg fick jaktledaren 81 000 kronor. Även hundförare och eftersöksjägare betalades, men det stora flertalet som deltog i jakten jobbade gratis.

Senare ändrade Kronoberg till att den som ansöker om skyddsjakten får betala den. Det samma gäller i Värmland och Västra Götaland.

I Gävleborg har man använt länsstyrelsens egen personal som jaktledare. De övriga jägarna har inte fått betalt.

Ny modell i Stockholm

I Stockholm infördes en ny modell vid skyddsjakten i Sjundareviret. Alla jägare som deltog fick 5 000 kronor och samhällets kostnad slutade på cirka 280 000 kronor.

I Västmanland har länsstyrelsen nu beslutat att inte ersätta jägarna alls, trots att skyddsjakten i Kolsva beslutats på länsstyrelsens eget initiativ.

– Jägarna får betalt för direkta utlägg och milersättning, i övrigt betalar vi ingenting. Det här bygger på en överenskommelse som gjorts mellan länsstyrelserna i den mellansvenska samverkansgruppen för rovdjur, säger Daniel Mallwitz, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Västmanland.

Vad tycker du om att människor som gör ett jobb åt samhället inte får betalt?

– Som tjänsteman kan jag inte ha några synpunkter på det, svarar Daniel Mallwitz.

Skyddsjakten på vargen i Kolsva har hittills varit resultatlös.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

IF krävde att Antons döda hund skulle grävas upp

Karlskrona (JJ) Anton Nilsson fick sin jakthund Steffe ihjälkörd av en bil. Hunden begravdes men två veckor senare krävde försäkringsbolaget IF att kroppen skulle grävas upp. – Det var först när jag berättade att jag kontaktat bland annat en journalist som bolaget gjorde en helomvändning och nu ska betala ut ersättning, berättar Anton Nilsson.

Jämthundstiken Lulu födde jättekull

Tostared (JJ) Fredrik och Annika Gustafsson trodde inte sina ögon. När jämthundstiken Lulu fött sju valpar såg hon fortfarande jättestor ut. Det slutade med närmast osannolika 17 valpar. – En dog efter två dygn men 16 stycken är vid liv, berättar Fredrik Gustafsson.

Landsbygdsministern om de skeva gåsjakttiderna

Stockholm (JJ) Jaktjournalen uppmärksammade häromdagen de skeva förhållandena som råder för gåsjägare i Sverige samtidigt som forskningen visar att grågåsbeståndet växer och skadebilden ökar. Nu svarar Sven-Erik Bucht på kritiken mot Regeringens flathet i frågan.

Blir det allmän jakt på varghybriderna?

Sörmland (JJ) En liten skara speciellt utvalda jägare – eller allmän jakt på varghybriderna? Det är frågan när länsstyrelsens personal nu grubblar på hur varghybriderna norr om Katrineholm ska avlivas.

Fick älgkroppar stulna

Nordmaling (JJ) Ett jaktlag utanför Nordmaling i Västerbottens län fick i veckan påhälsning av tjuvar i slakteriet. En vuxen älg och en halv kalv saknades när de kom dit på onsdagen.

Annonser