Vargjägarna i Kolsva jobbar gratis

Västmanland (JJ) Det var länsstyrelsen som tog initiativ till skyddsjakten på en närgången varg i Kolsva. Men jägarna som utför jobbet får ingen ersättning.

Jägarna som deltar i skyddsjakten i Kolsva i Västmanland får ingen ersättning av samhället. Foto: Istock

Förra gången det var skyddsjakt på en varg i Västmanland betalade länsstyrelsen timpenning till jägarna. Den skadegörande tiken i Skultunareviret sköts och notan till skattebetalarna blev cirka 200 000 kronor.

I landet i sin helhet har frågan om betalning till jägarna hanterats olika. De flesta länstyrelserna har betalat endast jaktledaren. När vargtiken som kallades Kynna avlivades i Kronoberg fick jaktledaren 81 000 kronor. Även hundförare och eftersöksjägare betalades, men det stora flertalet som deltog i jakten jobbade gratis.

Senare ändrade Kronoberg till att den som ansöker om skyddsjakten får betala den. Det samma gäller i Värmland och Västra Götaland.

I Gävleborg har man använt länsstyrelsens egen personal som jaktledare. De övriga jägarna har inte fått betalt.

Ny modell i Stockholm

I Stockholm infördes en ny modell vid skyddsjakten i Sjundareviret. Alla jägare som deltog fick 5 000 kronor och samhällets kostnad slutade på cirka 280 000 kronor.

I Västmanland har länsstyrelsen nu beslutat att inte ersätta jägarna alls, trots att skyddsjakten i Kolsva beslutats på länsstyrelsens eget initiativ.

– Jägarna får betalt för direkta utlägg och milersättning, i övrigt betalar vi ingenting. Det här bygger på en överenskommelse som gjorts mellan länsstyrelserna i den mellansvenska samverkansgruppen för rovdjur, säger Daniel Mallwitz, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Västmanland.

Vad tycker du om att människor som gör ett jobb åt samhället inte får betalt?

– Som tjänsteman kan jag inte ha några synpunkter på det, svarar Daniel Mallwitz.

Skyddsjakten på vargen i Kolsva har hittills varit resultatlös.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser