Vargjägarna i Kolsva jobbar gratis

Västmanland (JJ) Det var länsstyrelsen som tog initiativ till skyddsjakten på en närgången varg i Kolsva. Men jägarna som utför jobbet får ingen ersättning.

Jägarna som deltar i skyddsjakten i Kolsva i Västmanland får ingen ersättning av samhället. Foto: Istock

Förra gången det var skyddsjakt på en varg i Västmanland betalade länsstyrelsen timpenning till jägarna. Den skadegörande tiken i Skultunareviret sköts och notan till skattebetalarna blev cirka 200 000 kronor.

I landet i sin helhet har frågan om betalning till jägarna hanterats olika. De flesta länstyrelserna har betalat endast jaktledaren. När vargtiken som kallades Kynna avlivades i Kronoberg fick jaktledaren 81 000 kronor. Även hundförare och eftersöksjägare betalades, men det stora flertalet som deltog i jakten jobbade gratis.

Senare ändrade Kronoberg till att den som ansöker om skyddsjakten får betala den. Det samma gäller i Värmland och Västra Götaland.

I Gävleborg har man använt länsstyrelsens egen personal som jaktledare. De övriga jägarna har inte fått betalt.

Ny modell i Stockholm

I Stockholm infördes en ny modell vid skyddsjakten i Sjundareviret. Alla jägare som deltog fick 5 000 kronor och samhällets kostnad slutade på cirka 280 000 kronor.

I Västmanland har länsstyrelsen nu beslutat att inte ersätta jägarna alls, trots att skyddsjakten i Kolsva beslutats på länsstyrelsens eget initiativ.

– Jägarna får betalt för direkta utlägg och milersättning, i övrigt betalar vi ingenting. Det här bygger på en överenskommelse som gjorts mellan länsstyrelserna i den mellansvenska samverkansgruppen för rovdjur, säger Daniel Mallwitz, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Västmanland.

Vad tycker du om att människor som gör ett jobb åt samhället inte får betalt?

– Som tjänsteman kan jag inte ha några synpunkter på det, svarar Daniel Mallwitz.

Skyddsjakten på vargen i Kolsva har hittills varit resultatlös.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Bakslag både för staten och samebyarna i Girjasmålet

Luleå (JJ) Uppdaterad. Dagens dom i Girjasmålet innebär bakslag både för samebyarna och staten. Rätten slår fast att samebyn har "bättre rätt" till jakt och fiske, men den får inte ensam rätt att förvalta jakten och fisket. – Det fortsätter som förut – länsstyrelsen upplåter jakt och fiske till andra personer, säger Margareta Bergström, hovrättspresident, till Jaktjournalen.

Hemliga vargjakter – för att stoppa aktivister?

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets ordförande, Torbjörn Larsson, utesluter inte att samhället i framtiden måste hemligstämpla vargjakterna – för att slippa sabotage från aktivister. – Problemen i Västmanland ligger högt på vår prioriteringslista, säger Torbjörn Larsson i Jaktjournalens webbradio.

Bus drunknade – återupplivades mirakulöst

Borås (JJ) Magnus Erntson, Fritsla, var i helgen nära att förlora sin drever-basset-taxkorsning, Liten Bus, vid ett allvarligt drunkningstillbud. – Hon var död en stund, eller så nära död man kan vara. Men mina kompisar fick liv i henne med hjärtmassage och konstgjord andning, säger Magnus.

Annonser