Vargen i Stenungsund märks inte – ”ohälsosamt”

Stockholm (JJ) Det dröjer ett par veckor med besked om Naturvårdsverket bekostar extra bevakning av den "viktiga" varg som hittats i trakterna av Stenungsund. Men redan nu är det klart att vargen inte kommer att GPS-märkas.

Den "viktiga" vargen i Stenungsund kommer inte att märkas med GPS-sändare. Karta: Hitta.se, foto: Gettyimages

En genetiskt ”viktig” hanvarg har fötts av en finsk-rysk vargtik som ska ha vandrat in i Sverige utan att upptäckas vare sig i Sverige eller Norge. Hanvargen rör sig tillsammans med sin far i Stenungsund. Var tiken befinner sig vet man inte.

Länsstyrelsens personal vill ha extrapengar för att vakta avkomman, men beslut om det dröjer.

– Det är onekligen en viktig varg och vi månar om att den ska överleva och föröka sig. Men vi har inte tagit något beslut om pengar till bevakning – det dröjer ett par veckor, säger Marcus Öhman, chef på viltförvaltningsenheten på Naturvårdsverket.

”Störning för vargen”

Däremot står det klart att vargen inte kommer att sövas och förses med GPS-sändare.

– Det finns ingen anledning att märka den. Det är inga problem, för den är ju inte i renskötselområdet. Alltså, problem är ju en definitionsfråga, men det finns inga planer på att märka den, säger Maria Hörnell Willebrand, chef på viltanalysenheten på Naturvårdsverket.

Hon säger att en märkning kostar mycket pengar och är ohälsosam för vargen.

– Vi ser att de märkta vargarna inte överlever lika länge. När man vet att de är där så blir det oftast ett problem. Det blir en störning för vargen som inte är befogad, säger Maria Hörnell Willebrand till Jaktjournalen.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Marlin modell 60 SN – en välskjutande småviltstudsare

Efter snart 60 år och med mer än elva miljoner sålda vapen är Marlin modell 60 en av världens mest populära .22 lr studsare. Marlin modell 60 är en amerikansk klassiker ur alla aspekter. Vi har provat kompositstockversionen, modell 60SN.

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser