Vargcirkusen tar aldrig slut

När detta skrivs återstår bara några dagar innan länsstyrelserna i Värmland, Örebro, Dalarna, Gävleborg och Västmanland ska presentera sina beslut för vinterns vargjakt.

Foto: Per Jonson

Men som vanligt när det gäller vargjakt dyker det alltid upp nya akrobatiska trollerinummer när tiden för beslut om vargjakt ska tas.

I fjol överklagades vargjaktbeslutet av vargvärnare hos Högsta förvaltningsdomstolen. Överklagan blev ett misslyckande och 25 vargar fick skjutas, samtidigt som domstolen slog fast att vargjakt är lagligt.

Ack Värmland

När en företrädare för ett viltvårdsområde i norra Värmland kontaktade länsstyrelsen i september för att höra om vinterns vargjakt fick han en smärre chock. En tjänsteman vid länsstyrelsen svarade att det var svårt att motivera vargjakt i norra Värmland då området betraktas som en spridningszon för varg till Dalarna!

Detta dementerade sedan landshövding Kenneth Johansson i en webbradiointervju som återfinns på vår hemsida. Där hittar du även en radiointervju med jägarnas representant i viltförvaltningsdelegationen, Lennart Johannesson.

Landshövdingen sade bland annat att han inte är nöjd med vargsituationen i Värmland, men att han måste följa centrala nationella beslut.
Han gav också signaler om att det inte kommer att bli någon omfattande vargjakt i Värmland, bara på de absolut mest utsatta områdena.

Fortsatt käbbel

Samtidigt pågår också arbetet med att ta fram ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek för införande 2019.

Om vargforskaren Guillaume Chapron lyckas med sitt förslag kommer vargstammen genom en matematisk omräkning över en natt att minskas. Syftet är naturligtvis att i första hand stoppa den svenska vargjakten, eller i andra hand kraftigt minska avskjutningen.

Idag använder forskarna en beräkningsmodell där varje varpar räknas som tio individer.

Den vargjaktkritiske forskaren Chapron har föreslagit att omräkningsfaktorn ska vara åtta. Det skulle direkt minska vargstammen med 20 procent.

Vinterns spillningsinventering av vargskit blir därför oerhört viktig och inte minst viktigt är att man samlar in vargskit från hela landet.

En omfattande inventering kan ju faktisk innebära att omräkningsfaktorn blir 12, eller mer…

 

 

 

AKTUELLT

Hamilton överst på tronen

Knistad (JJ) Det blev Jesper Karlsson med sin duktiga hamiltontik Malmbäckaren Foxii som tog hem årets Stövar-SM för rävhundar med en mycket stark elitetta.

Nu drar Stövar-SM för rävhundar igång

Skövde (JJ) Hela helgen vankas stövarfest utanför Skövde. Det är nämligen dags för Stövar-SM för rävhundar 2018. Har du inte chans att bevittna mästerskapet på plats gör vi allt för att du ska få med dig tävlingen ändå.

Debatt: Vi behöver skjuta fler vargar i Sverige

Svenska Rovdjursföreningens styrelseledamot Björn Ljunggren har i en debattartikel i en lång rad svenska dagstidningar efterlyst fler vargar i Sverige. Här svarar jägaren Anders Lindell på Ljunggrens artikel och föreslår istället utökad vargjakt.

Annonser