Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Tre till fem björnar grävs ut och väcks i sina iden varje vinter. Det sker i forskningssyfte. Arkivbild: Istock

Filmen ligger utlagd på Youtube sedan 2011 och har över 130 000 tittare när detta skrivs. Filmen kan ses här.

Youtubeklippet visar hur en grupp personer gräver sig ned genom snölagret och när björnen vaknar rytande täcker man för hålet till idet med en filt.

En man går fram och skjuter en bedövningspil i bogen på björnen och efter ett kort tag släpps den och springer iväg en bit i snön.

Sven Brunberg är fältansvarig vid Skandinaviska björnforskningsprojektet och en av dem som deltar filmen.

– Det här är en del av humanmedicinsk forskning. Vi söver björnar i vinteride och tar blodprov på dem när de ligger i vinterfysiologi, säger Sven Brunberg.

Tre-fem väckningar per år

Verksamheten kräver tillstånd av Djuretiska nämnden. Inom Skandinaviska björnforskningsprojektet väcker och söver man mellan tre och fem björnar årligen i forskningssyfte.

– Vi försöker göra det så sent som möjligt på vintern. Det brukar ske kring Vasaloppsveckan, alltså strax innan björnarna börjar vakna till men medan de fortfarande är i vinterfysiologi, säger Sven Brunberg.

Kan björnarna somna om efter att de väckts?

– Ja, somnar om gör alla. Men en del vill inte vara kvar i samma ide där vi varit och stört dem, svarar Sven Brunberg.

Björnen på filmen låter arg – är det inte ett riskabelt uppdrag?

– Det är i allmänhet små fjolårsbjörnar och sådana är inte farliga. De är rädda för oss människor och gör allt för att komma undan från oss, svarar Sven Brunberg.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Film: Här behöver viltet inte svälta ihjäl

Fagersta (JJ) Det kommer larmrapporter att vilt är på väg att svälta ihjäl runt om i Sverige. Ännu är det inte för sent att hjälpa djuren som Uwe och Kjell gör i Fagersta. Jaktjournalen hälsade på med filmkamera.

Webbradio: Så ska vargarna i Rackstadreviret tas bort

Värmland (JJ) Vargdödade jämthundshanen Emil kommer att betyda slutet för Rackstadreviret. Alfavargarna ska skjutas och länsstyrelsens förhoppning är att reviret upplöses, berättar länsstyrelsens rovdjurshandläggare, David Höök, i Jaktjournalens webbradio.

Annonser