Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Tre till fem björnar grävs ut och väcks i sina iden varje vinter. Det sker i forskningssyfte. Arkivbild: Istock

Filmen ligger utlagd på Youtube sedan 2011 och har över 130 000 tittare när detta skrivs. Filmen kan ses här.

Youtubeklippet visar hur en grupp personer gräver sig ned genom snölagret och när björnen vaknar rytande täcker man för hålet till idet med en filt.

En man går fram och skjuter en bedövningspil i bogen på björnen och efter ett kort tag släpps den och springer iväg en bit i snön.

Sven Brunberg är fältansvarig vid Skandinaviska björnforskningsprojektet och en av dem som deltar filmen.

– Det här är en del av humanmedicinsk forskning. Vi söver björnar i vinteride och tar blodprov på dem när de ligger i vinterfysiologi, säger Sven Brunberg.

Tre-fem väckningar per år

Verksamheten kräver tillstånd av Djuretiska nämnden. Inom Skandinaviska björnforskningsprojektet väcker och söver man mellan tre och fem björnar årligen i forskningssyfte.

– Vi försöker göra det så sent som möjligt på vintern. Det brukar ske kring Vasaloppsveckan, alltså strax innan björnarna börjar vakna till men medan de fortfarande är i vinterfysiologi, säger Sven Brunberg.

Kan björnarna somna om efter att de väckts?

– Ja, somnar om gör alla. Men en del vill inte vara kvar i samma ide där vi varit och stört dem, svarar Sven Brunberg.

Björnen på filmen låter arg – är det inte ett riskabelt uppdrag?

– Det är i allmänhet små fjolårsbjörnar och sådana är inte farliga. De är rädda för oss människor och gör allt för att komma undan från oss, svarar Sven Brunberg.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

M: Förenkla för laglydiga vapenägare!

Kungsbacka (JJ) Det borde vara möjligt för jägare och sportskyttar att äga fler vapen än i dag. Det skriver moderaternas landsbygdspolitiske talesperson, Sten Bergheden, och moderate riksdagsmannen John Widegren i den här debattartikeln.

Webbradio: Så resonerar rätten om Benelli MR1

Kungsbacka (JJ) Kammarrättens dom om halvautomaten Benelli MR1 tas emot med bestörtning bland svenska jägare och skyttar. I Jaktjournalens webbradio förklarar ordföranden i målet, kammarrättsråd Marie-Louise Kraft, hur domstolen resonerat.

Jägare i stor insats mot barnsexhandel

Stockholm (JJ) Jägarkåren är stor och när den går samman händer det grejer. I just nu pågående kampanj Musikhjälpen har jägarnas insamlingsbössa redan dragit in mer än 100 000 kronor.

Annonser